Стартира делото за корупция в международния футбол
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Неясни обвинения заваляха при откриването

Дело за корупция в международния футбол започна във Федералния съд в Бруклин, заяви прокурор Виктор Запана.

Дългогодишното разследване около световната федерация по футбол – ФИФА, приключва с процес, който започна във Федералния съд на Бруклин, където ръководители на телевизионни компании и търговски фирми са изправени пред обвинения в подкупи.

Във встъпителните си пледоарии прокурорите обявиха, че двама бивши ръководители на 21st Century Fox – Ернан Лопес и Карлос Мартинес, са си партнирали с базираната в Буенос Айрес Full Play Group SA.

Целта на това сътрудничество е била да осигурят доходоносни права за излъчване на най-престижния клубен турни по футбол в Южна Америка и за вътрешна информация относно наддаването за телевизионните права за излъчване в САЩ за Световните първенства през 2018 и 2022 година.

“Вместо на инвестират в стадиони и футболни първенства за жени и подрастващи, корумпирани служители на ФИФА са напълнили джобовете си с пари, които биха могли да помогнат за разширяването на спорта по света“, заяви един от прокурорите.

Обвиняемите са използвали тайни счетоводни книги и кодирани съобщения, за да скрият незаконни плащания.

„Това дело е за корупцията в международния футбол“, каза прокурор Запана пред съдебните заседатели и добави: „Всички спечелиха, освен футболната игра. Тази система от подкупи продължава години наред през поколения лидери, защото парите покваряват.“

Скандалът, добил популярност и като ФИФА Гейт, излезе наяве за първи път през май 2015 година в САЩ и разкри схема за нередовни плащания за милиони долари от компании за спортен маркетинг към лидери на латиноамериканския футбол. В замяна те получават телевизионните права за излъчване на различни турнири.

Обвиняемите пледират невинност. Адвокат на Full Play Group каза, че компанията работи според правилата, които са били предоставени.