Щатската управа на Рио реши: “Маракана” ще носи името на Пеле
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Редица бразилски запалянковци изразиха несъгласие с промяната

Легендарният стадион “Маракана” – едно от най-популярните спортни съоръжения в света, ще има ново име, след като управлението на щата Рио де Жанейро гласува промяната.

Прочутият стадион вече ще носи официалното название “Едсон Арантес ду Нашименто – Рей Пеле” в чест на прочутия бразилски футболист Пеле. На португалски език “рей” означава крал.

80-годишният Пеле, чието пълно име е Едсон Арантес до Насименто, е играл множество пъти на “Маракана” с националния отбор на Бразилия. Кралят на футбола реализира своя гол номер 1000 в кариерата като футболист на Сантуш срещу Вашку да Гама, а двубоят се играе именно на “Маракана” през 1969 година.

“Това е почит към човек, който е признат по целия свят със своето наследство в бразилския футбол и за съответните заслуги, оказани на нашата страна”, заявиха от местната управа на Рио де Жанейро.

Щатската управа на Рио реши: "Маракана" ще носи името на Пеле 1“Маракана” приема финалите на световните първенства през 1950 и 2014 година, както и церемонията по откриването на олимпийските игри в Рио през 2016 година.

Според решението на щатската управа името на стадиона ще бъде сменено, но спортният комплекс около съоръжението да продължи да носи името “Маракана”.

Комплексът, открит през 1950 година, дълго време носи името на журналиста Марио Фильо, лобирал за построяването му през 40-те години на миналия век. Повечето бразилци обае наричат стадиона “Маракана” заради квартала, в който се намира.

Решението беше прието със смесени чувства в Бразилия. Редица местни запалянковци не са съгласни съоръжението да носи името на Пеле, защото той е роден в щата Минас Жерайс, а след това прекарва голяма част от живота си в Сао Пауло.