Топ 5 на най-големите договори за спонсори на екипи в Европа
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Реал (Мадрид) е едноличният лидер с 413 милиона долара от доставчик и спонсор на екипите си

През последните десетилетия футболните екипи се превърнаха в много повече от спортно облекло, което е удобно на футболистите докато играят своите мачове. Днес спортните брандове са готови да платят зашеметяващи суми, за да доставят екипировката на футболните клубове, а други компании и корпорации инвестират милиони в това името им да седи челно на екипите.

Според данни, предоставени от 123scommesse, петте най-големите текущи спонсорски договори на футболни екипи достигат обща стойност от над 1.7 милиарда щатски долара. Реал (Мадрид) с приход от 413 милиона долара, оглавява списъка. Едно от първите неща, което изниква в съзнанието, когато се споменат футболни екипи е колко приходи могат да генерират те като мърчъндайз, но и като корпоративно партньорство.
Топ 5 на най-големите договори за спонсори на екипи в Европа 1
Според данни на “Forbes”, Реал (Мадрид) остава водещият футболен клуб по търговски приходи, получавайки 424 милиона долара за сезон 2019/20 от реклама и спонсори – 55% ръст в последните пет години. Един от най-големите испански клубове оглавява и класацията на най-големите спонсорски договори за фланелки. “Белия балет” получава пот 82.5 милиона долара годишно от спонсора си “Fly Emirates”.

Топ 5 на най-големите договори за спонсори на екипи в Европа 2

Статистиката показва, че Тотнъм има вторият най-добър спонсорски договор за екипите си. През август 2013 година те подписаха сделка с бразираната в Хонконг мултинационална корпорация за застраховане и финанси AIA Group. Договорът беше подновен през май 2017г. ди края на сезон 2026/27, а контрактът носи по 50 милиона долара годишно на “шпорите”.
Топ 5 на най-големите договори за спонсори на екипи в Европа 3
Най-големият клуб във Висшата лига Манчестър Юнайтед се класира трети в този списък. Наскоро клубът замени Chevrolet с TeamViewer, която е немска софтуерна компания. Сделката влиза в сила от следващия сезон 2021/22 и Юнайтед ще получава по 65 милиона долара в следващите пет години. Въпреки че получаваха повече от предишната си сделка с автомобилния гигант, в тази “червените дяволи” са включили по-малко търговски права. Това означава, че клбът може да търси друг автомобилен спонсор или дори да надхвърли първоначалната сделка с Chevrolet.
Топ 5 на най-големите договори за спонсори на екипи в Европа 4
Барселона са на четвъртото място, след като през 2017г. подписаха петгодишна сделка с интернет компанията Rakuten. Договорът е на стойност 324 милиона долара или по 65 милиона на година.
Топ 5 на най-големите договори за спонсори на екипи в Европа 5
Байерн (Мюнхен) е на последното пето място, като тимът от Бавария подписа през 2015 година договор за партньорство с Deutsche Telekom на стойност 238 милиона долара и ще изтече в края на сезон 2022/23.
Топ 5 на най-големите договори за спонсори на екипи в Европа 6