Тотнъм обърна Арсенал в дербито на Северен Лондон
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Тотнъм спечели домакинството си на Арсенал с 2:1 в дербито на Северен Лондон от 35-ия кръг на английската Висша лига. “Шпорите” изоставаха в резултата след попадение на Лаказет за Арсенал, но с голове на Хьон-мин Сон и Тоби Алдервейрелд стигнаха до пълен обрат, с което запазиха шансове за класиране в Лига Европа. Това бе и първият успех на Тотнъм в дербито на Северен Лондон на новия им стадион.

Домакините започнаха двубоя в схема 4-3-3- като пред вратаря Уго Льорис действаха Серж Орие, Тоби Алдервейрелд, Давидсон Санчес и Бен Дейвис. В халфовата линия Жозе Моуриньо се довери на Муса Сисоко, Хари Уикнс и Ло Селсо. Нападението на “шпорите” пък бе водено от Лукас Моура, Хари Кейн и Хьон-мин Сон. Моуриньо остави на пейката Бергвайн, Ламела, Ндомбеле и Вертонген.

За отбора на Арсенал пред вратаря Емилиано Мартинес започнаха Коласинак, Давид Луис и Шкодран Мустафи като тримата централни бранители в схема 3-4-3. В халфовата линия действаха Киерън Тиърни, Гранит Джака, Дани Себайос и Ектор Бейерин, а в нападени бе триото Обамеянг, Александър Лаказет и Никола Пепе.

Първото голово положение на в дербито на Северен Лондон бе в 11-ата минута, когато удар на Хари Кейн бе отразен от Емилиано Мартинес. Пет минути по-късно Александър Лаказет даде аванс на “топчиите” с майсторски удар. Френският нападател се разписа след асистенция на Гранит Джака – 0:1.

Много бързо тимът на Тотнъм успя да изравни резултата. Коласинак направи много лош пас в полето на Арсенал към Давид Луис, като Сон отне топката и с прецизен удар не остави шансове на Мартинес за 1:1 в 19-ата минута.

В 30-ата минута домакините нацелиха гредата след мощен удар на бранителя Бен Дейвис. Малко след това гостите имаха добър шанс, но удар на Обамеянг не намери очертанията на вратата. Първото полувреме не предложи повече попадения и двата тима се прибраха на почивка при резултат 1:1.

В 59-ата минута Арсенал нямаше късмет, тъй като удар на Пиер-Емерик Обамеянг срещна гредата. Двадесет минути по-късно отново габонският национал опита да отбележи, но този път Уго Льорис направи добро спасяване.

В 81-вата минута Тоби Алдервейрелд вкара второто попадение за Тотнъм, с което “шпорите” направиха пълен обрат. Бранителят на “шпорите” се разписа с глава след центриране от корнер, като засече топката в малкото наказателно поле.

До края на срещата нов гол не падна и Тотнъм спеели двубоя с 2:1, с което задмина “артилеристите” в класирането. “Шпорите” се изкачиха на 8-ото място в таблицата с актив от 52 точки и са на 2 пункта от зона Лига Европа.

Тимът на Арсенал пък остана с 50 точки и е много малко вероятно да се класира в европейските клубни турнири през следващия сезон. Поражението днес бе и първо за “топчиите” от пет мача насам, тъй като отборът бе в добра форма с 4 победи и 1 реми преди визитата на “Тотнъм Хотспър Стейдиъм”.