Удар за английските клубове – завръщането на феновете се отлага
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Правителството на Великобритания потвърди, че очакваното завръщане на феновете на големи спортни събития от 1 октомври, няма да се случи, нанасяйки изключително тежък удар за футболните клубове.

Очакванията бяха привържениците да се върнат с ограничен капацитет от следващия месец, като Ливърпул се надяваше да посрещне около 12,500 зрители за сблъсъка във Висшата лига с Шефилд Юнайтед на 24 октомври.

Удар за английските клубове - завръщането на феновете се отлага 1

Увеличението в регистрираните случаи на COVID-19 в цялата страна обаче доведе до преосмисляне на мерките за безопасност, като правителството също така се готви да обяви нови ограничения за хотелиерската индустрия.

Във вторник сутринта министърът от кабинета Майкъл Гоув заяви пред BBC Breakfast, че завръщането на феновете ще бъде поставено „на пауза”, добавяйки че допуснатите грешки през март – включително пълен “Анфийлд” в мача от Шампионската лига с Атлетик Мадрид – са изиграли роля при вземането на решението.

“По-малко вероятно е вирусът да се разпространява на открито, отколкото на закрито, но няма как да пренебргегнем това, че на големите спортни събития има много “смесване”.”

Изказването на Гоув идва след публикация на Мартин Зиглър в Times, която разкри, че спортът на Острова може да остане без фенове поне до края на годината.

„Спортните ръководители започват да се примиряват с решението и са поискали от премиера спасителен пакет от 1,5 милиарда лири“, се казва в доклада.

Дан Роън от BBC Sport съобщава, че спортните клубове ще бъде питани от правителството колко негативно би било въздействието на липсата на фенове в продължение на няколко месеца, коментирайки, че това е същински удар с чук за клубовете от всяко ниво на футболната пирамида.

Най-засегнати, разбира се, са онези клубове, чиито основен, ако не и почти единствен доход, са приходите от мачовете, но топ-клубовете също ще бъдат значително засегнати.

Изчисленията показват, че шампионът Ливърпул, например, прогнозира загуби в размер от над 100 милиона британски лири.