Украйна започна футболния сезон въпреки войната
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Украинската Висша лига отново стартира

Във вторник Украйна стартира новия си футболен сезон въпреки продължаващата инвазия на Русия, в очевиден опит да даде тласък на морала на опустошената от война нация.

В първия мач от Висшата лига на Украйна, Шахтьор Донецк завърши наравно 0:0 с Металист 1925 на стадион Олимпийски в Киев. В емоционална церемония преди мача играчите на двата отбора и съдиите излязоха на терена, увити в украински знамена и разпънаха транспарант с надпис “Ние сме еднакво смели”.

Футболистите на Шахтьор бяха с тениски с надпис “Донецк. Украйна ще победи” върху фланелките си, докато играчите на клуба от Харков бяха с подобни тениски с надпис “Харков. Украйна ще победи”. Освен това Металист 1925 изигра мача с тениски с емблемата на Въоръжените сили на Украйна вместо традиционното лого на своя спонсор.

След едноминутно мълчание в памет на украинците, загинали в резултат на руската инвазия, първият символичен удар на топката беше направен от украински войник.

Два отбора от Висшата лига на Украйна – ФК Мариупол и Десна Чернигов, получиха разрешение да пропуснат сезона с право да се завърнат през следващия.