В Германия искат затягане на правилата за собственост на отборите
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Сегашните правила също блокират пълния контрол под закона 50+1, но ДФЛ прави изключение за Волфсбург, Хофенхайм и Байер Леверкузен.

Германската футболна лига (ДФЛ) презентира пред местната Комисия за защита на конкуренцията мерки за затягане на собствеността върху клубовете и изключване на вариантите за мажоритарен контрол от големи инвеститори, съобщава агенция Ройтерс.

Сегашните правила също блокират пълния контрол под закона 50+1, но ДФЛ прави изключение за Волфсбург, Хофенхайм и Байер Леверкузен. Внесеното предложение е за блокиране на подобни случаи в бъдеще.

“Предложението бе внесено в Комисията за защита на конкуренцията. Една от точките е блокиране на бъдещи изключения на правилото 50+1”, съобщават от ДФЛ.

Според настоящия правилник на организацията, клубовете нямат право да играят в Бундеслигата, ако имат инвеститор с над 49% от общия дял на акциите. Волфсбург, Хофенхайм и Леверкузен ще запазят специалния си статут, но ще трябва да покрият допълнителни критерии.

Преди седмица мажоритарният собственик на Хофенхайм Дийтмар Хопп заяви, че неговият отбор ще се откаже от този си статут. Той ще дари по-голямата част от акциите си.