Валтери Ботас спечели първия старт за сезона във Формула 1
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Валтери Ботас спечели първото състезание от календар 2020 във Формула 1 за Гран При на Австрия. Финландският пилот показа на Люис Хамилтън, че ще му бъде сериозен опонент за титлата. Британецът завърши състезанието на 4-то място след наказание от 5 секунди, въпреки че бе втори.

Освен това Хамилтън трябваше да стартира втори в днешното Гран При, но стюардите го наредиха на пета позиция заради игнориране на жълти флагове в третата фаза на квалификацията вчера.

Пилотът на Ферари – Шарл Льоклер, завърши на второто място, докато Ландо Норис с Макларън се качи на почетната стълбичка, заемайки третото място. Топ 6 на класирането попълниха Хамилтън, Карлос Сайнц и Серхио Перес. Себастиян Фетел с Ферари пък остана на 10-та позиция, а Даниел Рикардо, Маркс Верстапен и Кими Райконен не завършиха състезанието. Верстапен бе сред големите фаворити в състезанието, но отпадна още в 14-ата обиколка заради проблем с двигателя.

Иначе Люис Хамилтън можеше да завърши и по-напред, но при сблъсък с Алекс Албън в края на състезанието бе наказан с 5 секунди. Така Ландо Норис и Льоклер се възползваха и дръпнаха с една позиция в класирането.

След днешния старт, Валтери Ботас излезе начело в генералното класиране с 25 точки, докато 20 пункта взе Льоклер, а 15 точки в актива си добави Ландо Норис.