google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Знаменият голмайстор смята, че би било полезно да се въведат хронометри за засичане на "чисто време"

Изкусният голмайстор на Aякс, Милан и холандския национален тим – Марко ван Бастен, смята, че е настъпило времето, в което правилото за засадата да бъде изхвърлено от футболния правилник.

Отсъжданията на реферите често предизвикват разгорещени спорове, дори и след въвеждането на системата за видеоповторения ВАР.

Понякога разликата между нападателя и линията на защитата буквално се изразява в милиметри, но въпреки това редица голове биват отменени.

Напоследък се чуват гласове за промяна на правилото, но идеята на трикратния носител на “Златната топка” Ван Бастен е  революционна – засадата просто да изчезне от футболния правилник.

“Убеден съм, че правилото за засада не е добро,” коментира Ван Бастен, авторът на гола-шедьовър във вратата на СССР на финала на европейското първенство през 1988 година.

“Бих искал поне да се пробва вариант на играта без засади. Убеден съм, че футболът ще е по-добър без засади. Футболът е фантастична игра, но мисля, че има още много какво да се направи, за да стане по-добра, по-атрактивна, по-интересна, по-вълнуваща. Трябва да работим върху това.”

Именитият нидерландец, който бе технически директор на ФИФА между 2016 и 2018, има и други идеи за подобряване на футбола.

“Ако видите колко често играчите губят време, то се бави се около тъчове и контузии,” казва той. “Хората не искат да виждат това. Трябва да направим нещо по въпроса. Има толкова много ситуации, в които не гледаш нищо.

“Това не е добре за спорта!”

Ван Бастен дори смята, че един от вариантите за справяне с този проблем е въвеждането на точен хронометър като в баскетбола и някои други спортове.