google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Георги Петков влезе в летописите като най-възрастния професионален играч в света за миналата година

Вратарят на Славия Георги Петков е бил най-възрастният професионален футболист в света за 2022 година, съобщи международната федерация за футболна история и статистика (IFFHS).

Стражът на Белите се появи в игра на 20 февруари 2022 година в двубоя с ЦСКА София. Тогава Петков е на 45 години и 343 дни, като по този начин изпреварва втория в класацията – Мохамед Абдел Монсеф (Ал-Итихад).

Подгласникът на бившия играч на Левски и националния отбор също е вратар – на 23 август тойнахлузва ръкавиците в мача със Замалек, а тогава е на 45 години и 198 дни. Това е и прощалната среща на стража с прякор Уса.

На трета позиция е боливийският вратар Даниел Вака (Роял Пари), който е на 43 години и 324 дни в мача с Реал Санта Крус.

Любопитно е, че двубоят с ЦСКА е единственият, в който Петков играе през 2022 година. Мачът ще бъде запомнен и с неприятен инцидент – вратарят получи тежък удар в главата след сблъсък с тарана на Червените Жорди Кайседо.

Петков, който през март ще навърши 47 години, губи съзнание няколко пъти на терена, но професионалната реакция на лекаря на Славия Дениз Йълмаз не позволяват нежелани усложнения.

На този етап Петков не смята да прекратява състезателната си кариера…