Ясен Петров: “Сега я няма улицата, ние играехме по 8 часа…”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Селекционерът на националния тим остава оптимист, че ще успее да върне усмивките по лицата на хората

В края на март българският национален тим започва участието си в квалификациите за световното първенство през 2022 година с мачове срещу Италия, Швейцария и Северна Ирландия.

Новият селекционер на Лъвовете Ясен Петров пък изрази надежда, че въпреки всички трудности и разочарования от последните квалификационни кампании, българските фенове отново ще имат поводи да се усмихват.

“Човек трябва да има мечти,” заяви пловдивчанинът пред bTV. “Да мотивирам футболистите е едно от нещата, които смятам, че умея да правя. Те трябва да разберат, че да носиш тази фланелка е отговорност.

“За мен също, за мен това не е само работа. Вярвам, че имаме играчи, с които можем да свършим работа. Трябва да са умни и мотивирани.

“Влизаме в храма, прекръстваме се (б. а. – прави го наистина в студиото), надяваме се да накараме хората да се усмихват.”

Петров заяви трезво, че е напълно наясно, че ще бъде съден единствено по постигнатите резултати.

“Адреналинът много ми липсваше през последната година, в която не работих,” заяви той. “Той е част от професията. Наясно съм с какво се захващам. Не се притеснявам. Във футбола всичко зависи от резултатите, като няма резултати аз ще застана отпред и ще си поема моято отговорност.

“Надявам се тези, които извикам, да са мъже, да покажат самочувствие и манталитет. На първо място трябва да има дисциплина. Времето е малко, след първото събиране имаме пет дни лагер, после играем 3 квалификации за 6 дни.

“На нас като щаб ще ни се наложи да пътуваме много из България, както и в чужбина. Ще гледаме много мачове, а всеки, който “ми бърка в окото”, ще има шанс. Надявам се да бъда затруднен в избора си. Наясно сме със състоянието на повечето играчи. Ще пътуваме до италия, там играят български футболисти, ще разговаряме с тях.

“Реално нямаме футболист, който да играе в много елитен отбор. Но, ето – Валентин Антов сега направи трансфер, дай Боже да започне да играе там!”

Запитан каква е причината все по-трудно да произвеждаме качествени футболисти, Петров отговори:

“Аз съм от Пловдив, учил съм в спортно учиище. Изкарваше във всеки набор много играчи, а сега няма такова. Времето е различно, няма я улицата… Ние играехме по 8 часа и след тренировките, в училище, на улицата пред дома.

Сега там, където играехме, има блокове. Освен това – в България сме колко, 7 милиона? Всички са специалисти, играят на видеоиграта ФИФА и мислят, че това е да водиш отбор.”