Ювентус надви Аталанта и спаси сезона с Купата на Италия
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Федерико Киеза и Деян Кулушевски донесоха 14-ия трофей от турнира във витрината на "старата госпожа"

Ювентус е новият носител на Купата на Италия! “Бианконерите” надвиха с 2:1 Аталанта във финалния мач, изигран на “Мапей Стейдиъм”.

Торинци трябваше да повеждат два пъти в резултата, за да стигнат до успеха, който е 14-ти в историята им, докато бергамаските отново не успяха да вдигнат трофея.

Срещата беше и последната на Джанлуиджи Буфон с екипа на Ювентус. Стражът обяви, че след края на сезона напуска “бианконерите”, с които вдигнат куп трофеи през кариерата си.

Още в 13-та минута Аталанта имаше претенции за дузпа, след като Матео Песина беше съборен в наказателното поле на Юве, но съдията размаха пръст и показа, че няма никакво основание за наказателен удар.

Малко след половин час игра Ювентус поведе в резултата. Макени върна топката от аут линията обратно пред вратата на Голини, а там Кулушевски нямаше как да сбърка.


Точно четири минути преди почивката обаче Аталанта изравни. След пробив отдясно, топката беше пусната към дъгата на наказателното поле на Ювентус и от там Малиновски простреля Буфон с изключително мощен изстрел за 1:1.
Ювентус надви Аталанта и спаси сезона с Купата на Италия 1
Около 60-та минута Ювентус направи два огромни пропуска. Първо Голини успя да надхитри Кулушевски и спаси негов удар, а след това изстрел на Киеза се отби от десния страничен стълб на вратата.

В 73-та минута обаче торинци си върнаха аванса в двубоя. Кулушевски проби скоростно към наказателното поле и подаде към Киеза, който с премерен изстрел мушна топката под плонжа на Голини за 2:1.


Така Юве вдигна 14-та си Купа на Италия, като последният им успех в турнира беше през сезон 2017-18. Аталанта пък за втори път в последните три години остана на крачка от трофея, след като през сезон 2018-19 загуби от Лацио.