Защо германците запушиха устите си? Отговорът…
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Може да ни отнемат лентите, но никога няма да ни отнемат гласовете", заяви Мануел Нойер.

Футболистите от националния отбор на Германия позираха със запушени усти на официалната снимка на отбора преди двубоя срещу Япония на старта на Световното първенство в Катар.

Възпитаниците на Ханзи Флик покриха с ръце устите си, което бе разтълкувано като ясен знак на протест срещу забраната на ФИФА да бъде носена капитанска лента с цветовете на дъгата.

Капитанът на Германия Мануел Нойер сподели мотивите за жеста от страна на играчите и обяви, че той и съотборниците му подкрепят човешките права.

“Може да ни отнемат лентите, но никога няма да ни отнемат гласовете. Ние подкрепяме човешките права. Това искахме да покажем. Може и ФИФА да ни заглуши по отношение на капитанската лента, но винаги ще защитаваме нашите ценности”, коментира вратарят относно протеста.

“Искахме да направим нещо и се чудехме какво може да е. Искахме да изпратим сигнал”, каза още Нойер.

“С капитанската лента искахме да покажем ценностите, които поддържаме в националния отбор – разнообразие и уважение. Това не е политическа позиция, човешките права не подлежат на преговори. Това би трябвало да е очевидно, но за съжаление все още не е. Като ни забраняват лентата, от ФИФА ни запушват устите. Нашата позиция не се променя”, написаха от Германската футболна федерация.