Влиянието на формацията в мача

Влиянието на формацията в мача 1

 Влиянието на формацията

Замисляли ли сте се преди да заложите на футболен мач да проверите формацията на двата отбора? Въобще смятате ли, че формацията влияе на резултатите и залаганията? Ако не мислите така, то сериозно грешите. Тази статия ще обясни защо залагащите трябва да разберат значението на формацията и нейното влияние, когато залагат на дадено първенство – за пример ще ползваме Висшата лига на Англия.

За справка в този материал ще използваме 14-те отбора в английската Висша лига, които са дивизията от началото на сезон 2014/15. Тези отбори са използвали общо 20 различни формации помежду си. Очевидният проблем тук е, че формациите могат да бъдат отворени за интерпретация. Например, когато отбор започне в схема 3-5-2 е всичко, то тази информация може да бъде интепретирана и като 3-4-1-2.

За да избегнем малко необичайните формации, ще се съсредоточим върху осемте, които са използвани общо 3.420 минути, тъй като това е продължителността на един цял сезон за един отбор.

 

Най-добрите схеми

Най-добрите схеми на нашето проучване са 3-4-3 и 3-4-2-1. Разбира се трябва да се отчита и силата на отборите, които използват дадена схема. Но с тези две формации Челси спечели титлата през 2016/17, като използва трима в отбрана, а Ливърпул имаше най-добрата си серия през 2014/15, когато играеше с трима в защита. Въпреки това подобна схема няма да е добра за всички клубове. Най-често срещаната формация на отборите във Висшата лига е 4-2-3-1, тъй като всичките 14 отбора са я използвали през последните няколко сезона и всички освен два за поне 3,420 минути общо.

 

Формации на отборите и залагания

Например схемата 4-2-3-1 не подхожда на някои лондонски клубове що се отнася до отбелязването на голове. Тотнъм и Челси са в челната четворка по спечелени двубои в тази формация, но те не са толкова ефективни, колкото са били при използване на други тактики. Това трябва да го имате предвид при залаганията. Например в подобна формация може да заложите на успех на тези отбори, вместо да търсите над 2.5 гола в мача или друг залог, който се отнася за брой голове.

От гледна точка на залагащия, основен проблем е, че е трудно да се знае каква формация ще използва даден отбор в определен мач. Разбира се ще намерите много предварителни състави в деня на мача, но не е сигурно дали мениджърът няма да направи промяна в схемата. Може да е разумно да изчакате, докато съставите бъдат обявени, преди да направите вашите залози.

Ако отборът е използвал една и съща формация известно време, вероятно е да се придържат към нея. Например Арсенал е имал сезони, в които са започнали с формация 4-2-3-1 във всеки един мач от лигата. Този тип информация може да се намери в интернет, така че да бъдете сигурни, че даден тим няма да променя постройката си на игра. Разбира се, ако видите, че някой отбор е в победна серия и играе с една и съща схема, то надали наставникът ще прави промяна във формацията и вие може отново да се доверите на този отбор да спечели предстоящия си мач. Когато схемите носят резултати, то много често треньорите правят промени.

Вие може да намерите информация, че някой отбор е играл в 90% от мачовете си в схема 4-3-3 например при предишен мениджър и тя е имала успех. Новият мениджър може да няма намерение да продължи в тази формация и в първите няколко мача е възможно да прави промени в постройката, така че е добре да се съобразите с това и да не залагате на този тим. За футболистите се изисква време да свикнат с дадена схема на игра и може да бъдат доста колебливи в първите си няколко мача.

Също така много важно е, че футболът не е само в това в каква формация играе даден отбор, а в това как те се справят срещу различните формации на съперниците. Движението на играчите е от ключово значение за успеха във футбола.

Всяка формация във футбола има своите силни и слаби страни. Отборите са имали успех например с трима играчи в защита, но противниковите отбори могат да използват пространството в защита, играейки с дълги пасове зад техните халф бекове. Въпреки това, допълнителни знания за това как отборите се представят при използване на различни схеми е от полза когато става въпрос за избора на вашите залози.

0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Най-Препоръчван

Winbet

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 100лв

рейтинг

9.4

Bwin

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв.

рейтинг

9.1
Най-Популярен

Efbet

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв

рейтинг

9.7

PalmsBet

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 30лв.

рейтинг

9.5
0
Ще се радваме да оставите своя коментар!x
()
x
P