Италия пречупи Австрия след продължения и е на 1/4-финал
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Златните резерви на Манчини - Киеза и Песина, донесоха успеха на Скуадрата над Австрия на Евро 2020

Италия достигна до 1/4-финалите на Евро 2020, след като надви Австрия с 2:1 след продължения на стадион “Уембли” във втория 1/8-финален двубой на турнира. Попадения в редовното време не паднаха, като по този начин срещата влезе в продължения. В 95-ата минута Федерико Киеза даде аванс на Скуадрата, а десет след това Матео Песина вкара второ попадение за “адзурите”. Почетното попадение за Австрия реализира Саша Калайджич в 118-ата минута.

Италия на Роберто Манчини подобри дългогодишен рекорд на легендарния Виторио Поцо от поредни мачове без загуба. Селекцията на Манчини не загуби в 31-ви пореден двубой срещу Австрия, като по този начин надмина постижеието от 30 мача без загуба на Поцо от 30-те години на миналия век.

Двубоят на “Уембли” започна във високо темпо с атаки към двете врати. Първите минути бяха за Австрия, но в хода на срещата италианците поеха контрола върху мача. В 10-ата минута бе първият реален голов шанс за Италия. Леонадро Спинацола получи чудесен пас в наказателното поле и отправи мощен удар, който не намери очертанията на вратата.

Шест минути след това възпитаниците на Манчини имаха нов шанс. Николо Барела получи пас на добра позиция и стреля от 18-19 метра, но в аут. Малко след това удар на Марко Арнаутович профуча покрай вратата на италианците.

Италия пречупи Австрия след продължения и е на 1/4-финал 1

В 32-рата минута Италия можеше да поведе в резултата. Чиро Имобиле отправи фантастичен удар от средна дистанция и топката срещна сглобката на вратата на Даниел Бахман. Десет минути след това Бахман изби опасен шут на Спинацола, който беше един от най-активните играчи на Скуадрата през първата част.

В добавеното време на първото полувреме Франческо Ачерби стреля с глава над австрийската врата и на почивката резултатът бе 0:0.

През второто полувреме Италия не успя да намери своя ритъм. Адзурите отстъпиха инициативата на съперника. В 52-рата минута Австрия имаше страхотен шанс за попадение, след като получи правото да изпълни фаул на дъгата на наказателното поле. Звездата на тима Давид Алаба обаче стреля в аут.

В 63-ата минута удар на Забицер бе блокиран от бранител на Италия. Три минути по-късно австрийците вкараха попадение чрез Марко Арнаутович. Голът обаче бе прегледан с ВАР и бе отменен за съжаление на Австрия.

В 72-рата минута резервата Мануел Локатели отправи опасен удар от 20-на метра, но покрай вратата на Бахман. Малко след това Австрия имаше добра атака, но не успя да я завърши с гол.

В добавеното време на редовните 90 минути, Скуадрата имаше пряк свободен удар в близост до вратата на противника. Италианците обаче не успяха да използват този шанс и мачът влезе в продължения.

В 95-ата минута Италия откри резултата. Появилият се от пейката Федерико Киеза бе големият герой за италианците. Футболистът на Ювентус получи подаване от Спинацола в пеналта, овладя с десния крак и с мощен удар с левия крак прониза Бахман – 1:0.

В 105-ата минута тимът на Роберто Манчини сложи точка на спора с втори гол. Киеза отново бе замесен в попадението, след като получи пас в наказателното поле, овладя топката и падна на земята, но въпреки това намери продължение на атаката към Матео Песина, който с мощен шут удвои аванса на своя тим – 2:0.

Австрия започна силно второто продължение и Лоус Шауб затрудни Донарума, като стражът на ПСЖ се намеси отлично. В 11-ата минута Забицел стреля над напречната греда. В 118-ата минута Австрия вкара заслужено попадение чрез Калайджич, който се разписа с глава след центриране от корнер на Грегорич. До края на двубоя обаче времето беше много малко и австрийците нямаха сили за второ попадение, но те може да си тръгнат от Евро 2020 с високо вдигната глава.

Стартови състави:

Италия: 21. Джанлуиджи Донарума – 2. Джовани Ди Лоренцо, 15. Франческо Ачерби, 19. Леонардо Бонучи, 4. Леонардо Спинацола – 6. Марко Верати, 8. Жоржиньо, 18. Николо Барела – 11. Доменико Берарди, 17. Чиро Имобиле, 10. Лоренцо Инсиние

Австрия: 13. Даниел Бахман – 21. Щефан Лайнер, 3. Александър Драгович, 4. Мартин Хитерегер, 8. Дейвид Алаба – 23. Шавер Шлагер, 21. Конрад Лаймер, 10. Флориан Грилич – 19. Кристоф Баумгартнер, 9. Марсел Забицер – 7. Марко Арнаутович