google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Най-резултатния футболист в историята на Левски – Наско Сираков вече работи като собственик на клуба, въпреки че официално, все още не е такъв. Мажоритарния дял 86,6% от акциите на отбора вече пътуват към София, но бившия финансов благодетел на „сините“ Васил Божков все още не е обявил на кого ги е джиросал.

Обръщам се към всички, които милеят за ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKIКлубът пак ще бъде хвърлен в задкулисието и превърнат в…

Gepostet von Васил Божков am Freitag, 29. Mai 2020

Въпреки това Сираково вече има програма за спасението на Левски, която вклчва значително редуциране задълженията на дружеството. В края на изминалата седмица Сираков и Тити Папазов са провели среща с екс собственика на клуба Спас Русев, на която са успели да го убедят да отпише парите, които е давал под формата на заеми за издръжката на клуба. По този начин, солидна част от дълговете на отбора биха отпаднали. Наско Сираков е получил нужните уверения от Русев, че това наистина ще се случи, ако „вълкът“ вземе ценните книжа на Левски. Новината съобщава вестник „Тема спорт“.

Това обаче не е първият път, в който бизнесменът от Лондон обещава, че ще отпише финансовите си претенции. Той застана на чело на клуба през август 2016-та година, когато придоби 86,6 процента от клуба безвъзмездно от Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов. След известно време, Русев призна, че влизането му в Левски е част от сделката за придобиването на телекома БТК и търговката му марка „Виваком“. В самото начало, бизнесменът имаше идея да действа с размах. Той обеща козирка и ново светлинно табло, но малко по-късно заяви, че „това не е като да отвориш чадъра си“. На „Герена“ не бяха направени никакви подобрения, но пък стадионът получи леко допълнение към името си и все още се казва „Vivacom Арена Георги Аспарухов“. От клуба казват, че срокът на договора с компанията е шест години, това означава, че той ще носи това име до 14 февруари 2017-та. При „врътка“ за да се подпише споменатия рекламен договор и да се избегне конфликт на интереси, като съдържател едновременно на акциите на БТК и Левски, Русев прехвърли част от ценните книжа на клуба на Даниел Боримиров, който се превърна във втория най-голям акционер в дружеството. Официално, никъде не се посочват параметрите по рекламната сделка, но се твърди, че клубът трябва да получава по два милиона лева на година. В онзи период Спас Русев твърдеше, че е поел отбор, който има дългове от 20 милиона лева.

В началото на 2019-а година вече стана ясно, че времето на Спас Русев в Левски изтича. Още тогава бе назначен нов Управителен съвет, оглавен от Павел Колев, на длъжността изпълнителен директор. Неговата основна задача бе да направи пълен финансов одит на клуба, преди Васил Божков официално да се ангажира с издръжката на „сините“. Колев каза пред медиите, че дълговете на Левски са повече от 30 милиона лева. На 9-ти февруари Русев даде интервю през Нова телевизия, в което сподели: “Към момента на Общото събрание и на така наречената дата за прехвърляне на собствеността задълженията ще бъдат може би по-малко от половината на това, което се тиражира сега – между 15 и 16 милиона лева”. На журналистическия въпрос: Ще опростите ли парите, които сте давали като заем за клуба? Русев отговори: „То във футбола друга формула няма”.

Атмосферата с песните на феновете и трите "сини" гола в контролата на "Левски"🏟"Левски" спечели с 3️⃣:1️⃣ срещу "…

Gepostet von ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI am Freitag, 29. Mai 2020

Така се стигна до 6-ти март 2019-а, когато за официален собственик на Левски бе обявен приближения до Васил Божков – Георги Попов. На общо събрание на всички акционери стана ясно, че г-н Русев не е отписал нито един лев. По тази причина ОС не го освободи от отговорност.

Сега, ново Общо събрание на Левски е назначено за 6-ти юни. Предполагаемият сюжет, който би бил в най-голям интерес за отбора, е: Наско Сираков основен акционер, а Спас Русев освободен от отговорност с отписване на дълговете си.