Ганев: Левски не съществува, за да се спасява и да плаща вноски
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
„Ако през 2020 г. говорехме за спасяването на клуба, сега стандартът е друг – нов изпълнителен директор, ясни цели, ясен профил, комерсиални успехи и успехи на футболния терен"

Членът на Надзорния съвет на Левски Петър ганев разкри в студиото на bTV, че „сините“ дължат 6 млн. лева на бизнесмена Васил Божков и неговата компания за лотарийни игри. Към тях се прибавя и около 20 млн. лева дълг, който е за строеж на Сектор “А” на стадион “Георги Аспарухов” (2013-2016 г.). Връщането на тези суми ще бъде приоритет на ръководството през следващите 12 месеца. „Левски има задължения към Васил Божков. Интересно е, че задълженията набъбнаха чувствително при строежа на Сектор „А”. Оттогава са в размер на около 20 млн. лева. Всеки път се прави новина, въпреки че се знае. Към Васил Божков и „Национална лотария” има задължения в размер на 6 млн. лева. В периода, в който е финансиран клубът, има такъв заем. Той е поел задълженията и за строежа на стадиона. Общо е трудно да се каже. Задачата ни през следващите месеци ще е намиране на нов изпълнителен директор и съдбата на дългосрочните задължения. Знаете, че едно такова към телекомуникационна компания, чието име носи стадионът, беше уредено, като беше удължен договорът за името до 2024 г. и отпадна задължение от около 3 млн. лева”, разкри Ганев.

Бившият собственик на Левски Спас Русев уреди отношенията с телекомуникационната компания, а в момента „сините“ се издържат предимно с приходи от кампании, които са насочени към феновете на отбора. Именно привържениците помагат за погасяването на дълга от близо 5 млн. лева, натрупан февруари – юни миналата година. „Тези февруарски задължения, които се натрупаха от напускането на господин Божков до смяната на ръководството през юни са 4,8 млн. лева. Тяхното изчистване беляза всичките 6 месеца. И към момента има останали за изчистване. Голяма част от тези задължения бяха изчистени през декември”, заяви Ганев и добави: „Приходите от реклама са 230 000 лв. до ноември. През тези близо 6 месеца клубът се издържа изцяло от привържениците чрез няколко кампании за абонаментни карти, за членски карти, стоки се купуваха. Имаме пет месеца, в които приходите са 1 млн. лева – комбинация от 500 000 – 600 000 лв. от привържениците и регулярно плащания за телевизионни права, ако има някой трансфер. На практика привържениците спасиха клуба. Това, което опитът показва е, че ако нямаш спонсорски договор, има известна кампанийност при приходите от привържениците. Има месеци, в които нямаш приходи. За това няма как да съществува футболен клуб без спонсорски договор, какъвто в момента има. Пари по други изненадващи пера не влизат. Няма изненадващи заеми. Знаете, имаше един заем – даден и върнат, и това е единственото”, каза още Петър Ганев.

„Сините“ ще решават и друг важен казус в близко бъдеще, а именно назначаването на нов изпълнителен директор. Павел Колев

„Голямата промяна в управлението е оставката на Павел Колев. Още юни месец, при създаването на Надзорния съвет, тя беше подадена. Тогава беше взето решение той да остане до края на годината. Той си има своите аргументи за напускането. По-добре е той да ги изнесе. Наистина това беше очаквано през всички тези месеци. Не са правени опити да се промени това решение. Всички работиха със съзнанието, че това нещо ще се случи до края на годината. Към момента Павел Колев е в кабинета си. Той ще остане там, докато намерим нов изпълнителен директор. На практика това ще е най-важната задача за началото на годината”, разясни Ганев.

Петър Ганев разкри, че Константин Папазов не е получавал официално акции от мажоритарния собственик Наско Сираков, въпреки заявеното намерение. Той добави, че се надява Левски да започне да постига успехи и на футболния терен. В момента „сините“ са на 9-а позиция в класирането на efbet Лига. „Ако през 2020 г. говорехме за спасяването на клуба, сега стандартът е друг – нов изпълнителен директор, ясни цели, ясен профил, комерсиални успехи и успехи на футболния терен. Левски не съществува, за да се спасява и да плаща вноска към НАП. Левски съществува, за да носи радост на терена.“