ЦСКА и Левски без гостуващи фенове в следващи дербита
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
СДВР обмисля да наложи мярка, която е използвана и в други страни

Инцидентите на последното дерби между родните грандове ЦСКА – София и Левски могат да станат причина за недопускането на стадиона на гостуващи фенове в следващите срещи между двата отбора, съобщават чрез писмо СДВР. Причината за писмото, което е изпратено, както до двата столични клуба, така и до БФС са сигналните ракети, които феновете на двата тима изстрелваха едни срещу други по време на мачът между тях играл се на 7 октомври тази година. Разбира се, това не бе първият случай на подобни хулигански прояви, които се превърнаха в нещо нормално за “Вечното дерби”.

В писмото си СДВР заявява, че ако клубовете не намерят начин да се справят с проблема, срещите между тях ще се играят без гостуваща публика. Такава практика има и в други държави.

“Становището на СДВР, изразено нееднократно в писма до компетентните структури и институции е, че отпадането на “Наредбата за сигурността на спортните обекти и мерките срещу лошото поведение на зрителите преди, по време и след провеждането на спортни прояви, организирани на стадиони и спортни зали” и липсата на критерии за безопасност, приети от БФС, са предпоставка за груби нарушения на обществения ред, вандалски и хулигански прояви, рушене на държавно, общинско и частно имущество, както и извършване на престъпления”, заявиха от полицията пред “Дарик”.

“За въпросната футболна среща ЦСКА – София е заявил охрана с частни охранителни фирми, които са ангажирани с пропускателен режим на посетителите на отворените входове на стадиона, преди и по време на футболната среща с цел предотвратяване внасянето на забранени предмети и вещи, опасни за живота и здравето на зрителите, с вътрешна охрана на съоръжението, охрана на пистата пред секторите, както и охрана на тунела и съблекалните, както и безпрепятствено влизане и прибиране на съдии, треньори и състезатели.

“В обощение на гореизложеното, мнението на СДВР е, че следва да бъде сформирана междуведомствена работна група за изработване на нормативен документ, регламентиращ критериите за сигурност и безопасност на спортните обекти за провеждане на спортни мероприятия с присъствие на зрители от националните спортни календари, за което също са уведомени съответните компетентни институции”, завършиха изявлението си от полицията.