google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Наставникът на Моряците предпочита сезонът в Първа лига да се провежда в стария формат

Старши треньорът на Черно море Илиан Илиев обяви, че българското първенство продължава да страда от неубедителното представяне на съдиите, които според него са подлагани на голям натиск преди мачовете. Наставникът на Моряците също така смята, че сегашният формат на провеждане на първенството в Първа лига не носи особени позитиви и предпочита връщането на предишния с 14 или 16 отбора. Ето и цялото интервю на Илиев пред petel.bg.

– Г-н Илиев, в първите два кръга, играхте срещу два от трите най-добри отбора. Взехте точка от Локомотив, но изпуснахте три, а срещу ЦСКА в София не бяхте надиграни, но изгубихте минимално. Какво ви хареса в играта на вашите подопечни и къде имате резерви?

– Тактически стояхме добре и играхме със самочувствие. Не ми хареса, че не създадохме достатъчно положения, и че не успяхме да отбележим гол. Макар, че имахме по-голямо притежание на топката. Трябва обаче да признаем, че и двата ни съперника се представиха солидно в дефанзивен план. Занапред искаме да създаваме повече ситуации за гол.

– Заради страх от името на ЦСКА ли съдията спести картони на „червените“ или има друга причина?

– Ами не знам, но тези неща се случваха и преди Нова година срещу нас, и сега също продължават. Нo не искам да тръгваме в тази посока, ние гледаме основно да отстраняваме грешките си и да подобряваме играта си. В последните четири мача не сме отбелязали гол. Преди двата пролетни двубоя, загубихме и от Етър, и от Лудогорец с по 0:1, и отиваме в една крайност – допуснал си три загуби с 1:0 от четири мача, но игрово стояхме добре, и можеше да стане обратното, ако имахме и малко късмет. Съдийството по принцип влияе на резултатите, но и има голям натиск върху съдиите преди мачовете и това им влияе негативно. Други пък и без натиск трудно се справят. Това е основен проблем в нашия футбол. Срещу ЦСКА след втория фаул на Виктор и след това на Пабло, ги смених, тъй като знаех, че ще последват трети фаулове и ще ги изгонят с втори жълти картони. Но за обратната страна, не се случи.

– На 10 март ще се завърнете на „Армията“ за мача за Купата. Какъв подход на съдията очаквате тогава?

– Не искам да вкарвам напрежение, ние ще отидем отново да играем футбол, само искаме да сме равнопоставени и да се обръща по-малко внимание на истерията от тяхната пейката при всяка спорна ситуация на терена.

– Срещу Локомотив създадохте достатъчно шансове за гол, срещу ЦСКА също можехте да откриете резултата през първото полувреме. Защо не успяхте?

– С новия си треньор ЦСКА са подобрили играта си в дефанзивен план, доста агресивни са, а да не забравяме, че Акрапович е и бивш треньор на Локомотив. Двата отбора играят с трима централни защитници в схеми 5-3-2 в защита. Доста солидно беше представянето им в защита, трябва да им отдадем заслуженото. На нас ни е необходима повече креативност и да сме по-смели в атака. Иначе бяхме добре подредени в защита, срещу Локомотив имахме ситуации за гол и почти не допуснахме ситуация пред нашата врата. Срещу ЦСКА отделихме повече внимание и на играта ни в защита и това повлия върху представянето ни в офанзивен план.

– Отразява ли ви се в атака напускането на Курьор и ако е така, как ще компенсирате липсата на изявен голмайстор?

– Със сигурност футболист, който е вкарал 15 гола, липсва. Но той получи изгодна оферта и не можехме да го спрем. Пожелавам му да е жив и здрав, и да вкара много голове за новия си клуб. Що се отнася до нашата атака, ние имаме вътрешни резерви, взехме Зе Гомеш, надявам се и Иса да се възстанови напълно. Той игра с дискова херния, това му се отрази на самочувствието, а и формата му не е същата. Очакваме отново да е пълноценен, Родриго също се завърна след контузия. Трябва и да сме малко по-спокойни пред гола.

– Разкажете, как се стигна до трансфера на Зе Гомеш и той ли е човекът, с който е свързано бъдещето на нападателната мощ на „моряците“?

– Дано той и другите в предни позиции да реализират повече положения, но не може да прехвърляме цялата тежест само върху Зе Гомеш и Иса. Зе Гомеш ни бе препоръчан от мениджър, но знаете колко трудно е играч на Бенфика да дойде в България. Аз му казах, че понякога е по-добре да направиш крачка назад, и после две напред, отколкото да стоиш на едно място. Нашият колектив е добър, момчетата го приеха, както него, така и Пабло.

– Доволен ли сте от вътрешната конкуренция на „Тича“?

– Селекцията не е приключила. Търсим още един ляв защитник, които може и да играе и централен защитник.

– В събота приемате Берое. Притеснен ли сте от назначението на съдията Г.Димитров, имайки предвид, че при есенното ви гостуване под Аязмото, заралии поведоха в резултата в 44-тата минута с гол от явна засада?

– Ние не можем и не трябва да оказваме натиск на съдиите, надявам се всичко да е наред от тази гледна точка. В Стара Загора при първия гол на Берое реакцията на асистента Чакъров не ме изненада. Ние го знаем, и друг път ни е свирил по този начин.

– Как виждате Берое?

– Труден противник. Един от водещите отбори по бюджет и разполага със 17-18 равностойни играчи. Последния мач на пейката бяха Хасани, Д. Бакалов, Конте, Охене, Фол,Перниш, а Октавио не беше в групата. Това показва, че имат дълбочина на състава, а и Камбуров се прибра. При нас Даниел Димов е наказани и ще ни липсва. Но ние разполагаме с хора, които да влязат и да се представят на ниво и да го заместят. Ще бъде труден мач за нас и по друга причина – заралии имат голяма преднина и нямат притеснение за първата шестица, което предполага, че ще са по-спокойни.

– Г-н Илиев, кое ще е по-добре за Черно море – да опита да завърши шести, за да изиграе още пет сериозни мача в шестицата, или да гони седмото място, за да търси до последно класиране за Лига Европа?

– Не си правим такива сметки. Миналия сезон се случи тази загуба в Стара Загора и останахме долу, но ако не беше ковид, щяхме да стигнем до бараж за Лига Европа. Тази година единствено искаме в оставащите 8 мача да влезем в първа шестица. Да, бяхме се отдалечили, не са малко точките на тези пред нас. Но ние играхме с първите три отбора в класирането в последните четири мача, сега ще приемем петия, а после отиваме на Арда, който е четвърти. Игрово не стоим лошо, но трябват резултати и да трупаме точки. Не е клише, във всеки мач ще се стремим да побеждаваме. Така беше и преди, така ще бъде и срещу Берое.

– Много специалисти се изказаха против формата за провеждане на първенството. Вие какво мислите?

– По-добре ще е да се помисли, да се върнем към редовен сезон с 16 или 14 отбора.

– След като ресторантите отварят до дни, възможно ли е да се допусне поне определен брой публика и на стадионите?

– Всеки се надява, тъй като излиза, че може да се отиде на кино и театър в затворени пространства, да се правят сватби и екскурзии, а за стадионите, които не са затворени пространства и е по-малка вероятността да стане тази зараза, да има забрана. За мен не е правилно. Ако има притеснения, че даден сектор може да не спазва изискванията за отстояние, въпросът лесно се решава. Нарушат ли се правилата, да се затваря секторът.