Шумен се завръща в НБЛ след 19 години
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Елитният ешелон на България отново ще бъде съставен от 10 отбора

Десет отбора са заявили участие в Националната баскетболна лига (НБЛ) за сезон 2021/2022, като срокът за постъпване на заявленията в офиса на лигата изтече вчера, съобщиха организаторите на първенството.

Деветте участника от миналия сезон – Левски Лукойл, Рилски спортист, Академик (Пловдив), Балкан (Ботевград), Берое, Черноморец, Ямбол, Спартак (Плевен) и Черно море Тича, са заявили, че искат да участват в елита и през новия.

Заявка за участие е подал и Шумен. За последно тим от североизточния град игра в баскетболния елит през 2002 година под името Фикосота, като тогава достигна до финал в турнира за Купата на България, а освен това три години игра в европейските клубни турнири.

Шумен беше заявил амбиция за игра в НБЛ още през 2019 година, но последвалата пандемията промени плановете.

“Не станахме първи в новия формат на А група, но се придържаме към идеята ни за развитие на баскетбола в града и подадохме заявка за НБЛ. В ход е селекцията на отбора за новия сезон. Подготовка ще започнем на 1 септември”, заяви Янко Янков, който заедно със Звонко Папак ще е начело на тима в НБЛ за следващия сезон.

Форматът на НБЛ през сезон 2021/2022 година се връща към познатия с 10 отбора. Първенството беше с толкова тимове през 2019/2020 преди оттеглянето на Академик (София).