УЕФА налага стриктни COVID-19 мерки в Шампионската лига
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Тази вечер започва безпрецедентният финален формат на Шампионската лига.

Заради кризата с коронавируса европейската централа УЕФА отреди всички четвъртфинали, полуфинали, както и финалът на 23 август да се състоят в Португалия.

Домакините на седемте срещи ще бъдат стадион “Жозе Алваладе” – домът на Спортинг Лисабон, и “Ещадио да Луж” – арената на Бенфика.

Финалният тур започва със сблъсъка Аталанта – Пари Сен Жермен, а за да осигури сигурното провеждане на финалите, от УЕФА създадоха документ от 31 страници, чрез който урежда всички възможни свързани с COVID-19 мерки, от процедурата за тестване до спането на играчите.

Ето някои от основните неща в документа:

– Изолация в хотел за играчи и служители

С клубове от пет различни държави, участващи в турнира, УЕФА настоява за постоянно тестване. Всички отбори първо ще бъдат тествани преди заминаване за Лисабон. След това те ще останат в клубния хотел и единствените им излизания ще бъдат за мачове и тренировки.

Играчите ще са в индивидуални стаи, а не както е по-често да споделят стая със съотборник. Прането пък ще бъде извършвано от служители на клуба вместо от служителите в хотела.

Преди всеки мач играчи и членове на делегацията ще бъдат тествани, а резултатите ще стават ясни 6 часа преди началото на двубоя.

Евентуални положителни проби ще водят до изолация за съответния човек. Ако някой играч бъде позитивен, то автоматично ще пропусне остатъка от турнира заради задължителната 14-дневна изолация.

– Ограничаване на заразените

Играчите на Атлетико Мадрид Анхел Кореа и Шиме Вършалко дадоха положителни проби за коронавирус миналата събота и не отпътуваха с отбора за Португалия. УЕФА иска да избегне повече случаи, затова и насроченият полет на Атлетико бе отложен, за да може останалите от отбора да бъдат тествани наново.

– Без размяна на фланелки

В документа на УЕФА в подробности се описва как трябва да премине пътуването на играчите между хотела и стадиона или пък тренировъчния комплекс. Клубните автобуси ще бъдат дизенфекцирани между всяка тяхно използване, а играчите ще използват вратата в средата, за да избегнат досега до шофьора на предната врата.

Размяната на фланелки, която е традиции след двубоите, е забранена от УЕФА. Капитаните все пак ще могат да си разменят флагчета и сувенири преди началото на двубоя.