Легендата Гасол обяви: Прекратявам професионалната си кариера
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"В живота трябва да знаеш в каква фаза да сменяш скоростите и как да се наслаждаваш", заяви испанецът

Испанската легенда в баскетбола Пау Гасол обяви официално, че прекратява активната си състезателна кариера. “Днес ви посрещам тук, за да ви съобщя, че прекратявам професионалната си кариера. Това е много трудно за взимане и добре обмислено решение. В живота трябва да знаеш в каква фаза да сменяш скоростите и как да се наслаждаваш. Исках да прекратя кариерата си по такъв начин, че да мога да го направя изправен и готов за игра, а не на болнично легло с операции”, заяви Гасол, който има два шампионски пръстена от НБА и е един от най-великите европейски играчи, участвали в най-силната лига в света.

“Искам да спомена името на Коби Брайънт, който трябваше да бъде тук, но понякога животът не е честен. Той и дъщеря му Джиджи ни липсват изключително много. Коби ме научи как да бъда лидер и победител. Той беше моят голям брат и му благодаря за всичко, което е направил за мен”, каза още Гасол.

Кариерата на испанеца започва в Барселона, където прекара първите три години от професионалния си път между 1998-а и 2001-а. Последва голямата крачка в НБА, след като бе избран с избор №3 от Мемфис Гризлис. Най-големите му успехи дойдоха с отбора на Лос Анджелис Лейкърс, с който спечели две титли от НБА през 2009-а и 2010-а. “Искам да бъда запомнен като човек, който е дал всичко от себе си. Благодарен съм, че направих такава кариера и получих любовта на всеки един от вас. Дори не съм могъл да си мечтая за такъв професионален път, какъвто извървях. Винаги съм се фокусирал върху това да се подобрявам без да поставям лимити върху себе си. Да достигна до НБА ниво беше великолепно, защото винаги съм искал да се състезавам с най-добрите”, каза още 41-годишният испанец.

За последно Гасол носи екипа на Барселона, с който стана шампион на Испания и носител на Купата на страната. Единственият трофей, липсващ във витрината му е Евролигата. През миналата кампания каталунците бяха много близо до отличието, но загубиха финала от Анадолу Ефес.

“След края на Олимпийските игри оставих да мине малко време преди да започна да мисля за следващата стъпка от живота си. Знаех, че вече излишно удължавам кариерата си и се поставям в рискова ситуация. След като претърпях операциите, докторите ми казаха, че ако счупя още нещо, ще мога единствено да плувам и карам колело. Поех голям риск, но пандемията от COVID-19 ми даде още повече време, за да се подготвя по най-добрия начин”, коментира крилото.

С националния отбор Гасол спечели златни медали от редица големи форуми. 216-сантиметровият баскетболист може да се похвали с три титли от ЕвроБаскет – през 2009-а, 2011-а, 2015-а, както и още два сребърни и два бронзови медала от шампионата на Стария континент. През 2006-а Гасол и “Ла Фурия” триумфират на Световното първенство в Япония, а освен това има две сребърни отличия от Олимпийски игри  – от Пекин 2008 и Лондон 2012,  както и един бронзов от Рио 2016.

Гасол има общо 1,226 мача в НБА, в които записа средни показатели от 17.0 точки, 9.2 борби, 3.2 асистенции и 1.6 чадъра. Избиран е цели шест пъти  за “Мача на звездите” и селектиран общо четири пъти в “Идеалните отбори” на редовния сезон.