Президентът на федерацията: “Брутално порязаха Айк”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Българският лагер е подал контестация, но не очаква да се стигне до преразглеждане на резултата

В последния ден на европейската олимпийска квалификация в Будапеща, президентът на българска федерация по борба Христо Маринов не скри огорчението си от скандалното съдийство, лишило Айк Мнацаканян от квота за Игрите в Токио.

“Можехме да спечелим и още една квота, но съдиите явно и брутално порязаха Айк Мнацаканян на полуфиналите,” коментира Маринов пред сайта на родната федерация.

“След като Айк поведе с 4:0 на руснака му дадоха абсурдни две точки и необяснимо предупреждение за нашия борец. Всичко беше тенденциозно и добре наредено.

“След това съдиите продължиха да накъсват борбата, не зачетоха претест от нашия треньорски щаб и така подариха победата със 7:6 на руснака. Реално на Айк си му взеха квотата.

“Разбира се, подадохме контестация, но едва ли ще има преразглеждане на резултата. Най-много да накажат рефера за една-две срещи. Надявам се на олимпийската квалификация в София да се съобразят, че сме домакини, и да няма подобно порязване от страна на съдиите.“

В полуфиналите в категория до 77 кг на класическия стил Мнацаканян отстъпи в скандалния двубой на руснака Александър Чехиркин с 6:7 технически точки.

Президентът на федерацията: "Брутално порязаха Айк" 1

Маринов обаче е убеден, че българският тим има сили да се пребори за още няколко квоти на предстоящата в София олимпийска квалификация. Столицата ни ще приеме турнира между 6-ти и 9-ти май.

“Реално имаме шансове за още 3-4 квоти,” оптимист е босът на родната централа. “В свободната борба момчетата също направиха много силни борби в Унгария и останаха на крачка от визите.

“Георги Вангелов беше безапелационен… При жените Миглена Селишка и Евелина Николова се бори със сърце и си взеха квотите. Мария Оряшкова поднесе приятна изненада и стигна полуфиналите… Имаме потенциал за още.“

България вече може да се похвали с пет олимпийски квоти, спечелени от Тайбе Юсеин (в категория до 62 кг), Миглена Селишка (в категория до 50 кг), Евелина Николова (в категория до 57 кг) – при дамите, както и на Георги Вангелов ( в категория до 57 кг) – в свободния стил, и на Кирил Милов (в категория до 97 кг) при класиците.

Снимка: БФ Борба