Манчестър Сити посрещна Ливърпул с шпалир и го изпрати с разгром
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Голямото дерби между стария шампион Манчестър Сити и новият такъв Ливърпул от 32-рия кръг на Висшата лига завърши при резултат 4:0.

„Гражданите“ откриха в 25-тата минута, когато Де Бройне реализира дузпа, отсъдена за нарушение на Джо Гомес срещу Стърлинг. Потърпевшият направи 2:0 в 35-тата, а Фил Фоудън даде класическа преднина на домакините, няколко минути преди края на първата част. В 66-тата Алекс Окслейд-Чембърлейн си отбеляза автогол за да направи победата на Сити още по изразителна.

Победата приближава Сити на 20 точки от Ливърпул, който си осигури титлата преди няколко дни, когато Челси надигра „небесно-сините“. Това бе първа титла за мърсисайдци от 30 години насам. Те излязоха като шампиони на Англия за първи път от 10 650 дни насам.

Гуардиола заложи на четири промени, спрямо титулярната си единадесеторка от ¼-финала за ФА Къп с Нюкасъл. Едерсон се завърна под рамката на вратата. Родри зае мястото си в средата на терена, а младите Ерик Гарсия и Фил Фоудън също получиха шанс за изява.

Клоп пък заложи на същите 11, който разгромиха с 4:0 Кристъл Палас през миналата седмица, а и изкараха основната тежест в шампионския сезон. Като партньор на Върджил ван Дайк в отбрана започва Джо Гомес, тъй като Жоел Матип е контузен и ще пропусне всички мачове до края на кампанията.

Преди началото на двубоя, Манчестър Сити се подреди за да направи обещания шампионски шпалир в чест на своите гости.

Шампионите стартираха много силно мача, но първия шанс бе за „гражданите“ в третата минута, когато Жезус прати топката в мрежата на Алисон, но голът не бе зачетен заради засада на нападателя. В следващата минута Салах бе изведен на добра позиция от ван Дайк, но ударът му бе изпит от Едерсон. Топката попадна във Фирмино, който стреля слабо към далечния ъгъл и вратарят на Сити отново спаси.

В 18-тата де Бройне изведе Жезус сам срещу вратаря, но бразилецът отново бе в засада.

В 20-тата минута Фирмино намери Салах, египтянинът проби до наказателното поле и стреля с левия крак, но топката се отби в лявата греда.

4 минути по-късно Сити получи право да изпълни дузпа, след като Джо Гомес задържа Рахийм Стърлинг в наказателното поле. Кевин де Бройне се нагърби с изпълнението и даде преднина за отбора на Пеп Гуардиола.

Голът пообърка гостите и определено охлади първоначалния им ентусиазъм.

Сити стигна до нов гол в 35-тата, когато де Бройне намери Жезус, който изпревари Робъртсън и чукна топката за Фоудън. Младокът намери с чудесно подаване Стърлинг, който смени посоката и с прецизен удар между ван Дайк и Алисон покачи преднината на своя тим.

В последната минута на първата част, авансът на „гражданите“ придоби класически размери. Фоудън размени двойно с де Бройне и със страхотен удар матира Алисон.

В началото на втората част Стърлинг имаше чудесен шанс за още един гол, но Фабиньо го спря. Бившия футболист на Ливърпул взе топката от центъра и проби до наказателното поле на „червените“, но бразилецът се хвърли самоотвержено на шпагат и успя да спре удара. Няколко секунди след това Фоудън стреля, но ван Дайк изчисти топката от голлинията.

Две минутки по-късно Салах центрира в наказателното поле, където Ерик Гарсия опита да изчисти, но топката рикошира в крака на Кайл Уокър и за малко да попадне в мрежата на Сити, само че Едерсон внимаваше.

В 54-тата Мане имаше страхотен шанс, след като капитанът Хендерсън го изведе сам срещу вратаря. Сенегалецът обаче не се ориентира по най-добрия начин и стражът на Сити улови.

В 56-тата арбитърът отсъди дузпа за Ливърпул, заради нарушение на Уокър, който удари с лакът в гърба Мане. Системата ВАР обаче се намеси и показа, че нарушението бе извън наказателното поле. Александър-Арнолд стеля от пряк свободния удар, но шутът му премина на няколко сантиметра от десния страничен стълб.

Ливърпул се впусна в атака търсейки почено попадение, само че в 66-ата минута една контраатака на Сити завърши с автогол на Окслед-Чембърлейн. Влезлият от пейката англичанин засече в собствената си врата удар на Стърлинг.

В 76-тата Мохамед Салах  получи отдясно в наказателното поле и опита шут към далечния ъгъл, но топката отиде право в ръцете на Едерсон.

В 82-ата минута Рияд Марез стреля от границата на пеналтерията, но топката премина на сантиметри от гредата.

В последната минута Марез вкара още едно попадение, което обаче бе отменено заради игра с ръка в процеса на атаката.

Стартови състави:

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Гарсия, Лапорт, Менди, Де Бройне, Родри, Гюндоган, Фоудън, Жезус, Стърлинг;

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, ван Дайк, Робъртсън, Хендерсън, Фабиньо, Вайналдум, Салах, Фирмино, Мане;