Съдът оправда Мишел Платини и Сеп Блатер
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
По време на целия процес 86-годишният Блатер и 67-годишният Платини пледираха за невинност

Швейцарски съд оправда бившите президенти на ФИФА и УЕФА – Сеп Блатер и Мишел Платини, по делото, инициирано заради подозрение за неправомерно плащане.

Федералният криминален съд на Швейцария, базиран в южния град Белинзона, отхвърли напълно молбата на наказателното преследване за условна присъда с продължителност от 1 година и осем месеца.

По време на целия процес 86-годишният Блатер и 67-годишният Платини пледираха за невинност.

Срещу двамата беше образувано съдебно производство заради плащане, направено през 2011 година – период, в който бившият феноменален халф на “петлите” оглавяваше европейската футболна централа УЕФА.

Платини „предал на ФИФА през 2011 фиктивна фактура за (предполагаем) дълг, все още съществуващ, за дейността му като съветник на ФИФА между 1998 и 2002 година.

Блатер обаче настоя пред съда, че двамата са стигнали до устно „джентълменско“ споразумение част от парите да бъдат платени на по-късен етап, когато финанси на ФИФА го позволявали…

Двамата бяха обвинени в измама и фалшифициране на документ. Швейцарецът беше обвинен в незаконно присвояване и престъпно управление, докато френската легенда бе обвинен в участие в тези нарушения.

Блатер и Платини обаче настоятелно пледираха невинност по време на съдебния им процес, който се проведе от 8 до 22 юни.