Голяма промяна във футбола се готви от сезон 2024/25
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Футболът ще изпробва 10-минутни наказания - правилото "оранжев картон" влиза в действие

Изключване на играч за 10 минути по време на мач ще бъде въведено във футбола, след като законодателите на спорта одобриха решението за изпитание, което може да се окаже революционен ход.

Международният борд на футболните асоциации (IFAB) се съгласи да изпробва правилото от ръгби в състезания от елитно ниво като Висшата лига. Това може да се случи още през следващия сезон.

Ако играчите се окажат виновни за нарушаване на новите правила, те ще получат „оранжев картон“ като част от новото разтърсване. През сезон 2017/18 наказанията бяха изпробвани успешно, преди да бъдат разпространени в 31 лиги.

Според The ​​Telegraph, оранжевият картон ще се използва за нарушения, които се считат за заслужаващи по-голямо наказание от жълт картон, но не достатъчно, за да бъде директен червен картон.

По-рано този месец Лукас Бруд, главен изпълнителен директор на IFAB, каза пред The ​​Times: „Определихме лошото поведение на участниците като основен проблем за футбола и това ще бъде основната тема за IFAB през следващите години. Играчите може да не се притесняват толкова много от получаването на жълт картон за това, че са казали нещо неуместно на съдията, но може да има голяма разлика, ако знаят, че това може да бъде наказание аз 10 минути извън терена.”