Андрей Желязков: Не съм изненадан от триумфа на Левски за Купата
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Уелтън, Цунами и Хосе Кордоба, са отлични попълнения, които вдигнаха нивото на "сините", категоричен е Жужу.

Легендата на българския футбол – Андрей Желязков, даде интервю пред “Тема Спорт”, в което говори за ситуацията в лагера на Левски.

Жужу, който бе директор на “Герена”, се изказа ласкаво по адрес на старши треньора Станимир Стоилов и новите попълнения, които специалистът докара в редиците на “сините”.

Г-н Желязков, какво ви направи впечатление през изминалия сезон в Първа лига?

– Лудогорец вече по инерция си става шампион. Като че ли са абонирани за първото място. През сезона имат спадове в един или два мача, но след това отново се мотивират и печелят. Според мен това ще продължи дълго време.

Изненада ли ви спечелването на Купата на България от страна на Левски?

– Не, по никакъв начин, защото в Левски имаше коренна промяна след поемането на отбора от Станимир Стоилов. На полуфиналите отстраниха Лудогорец, което за мен бе по-тежкият момент в турнира. Два мача, и то срещу труден противник, не е лесно. Докато с ЦСКА не бе по-леко, но очакванията бяха, че “сините” ще спечелят купата. Така се и случи.

Съгласен ли сте с мнението на много специалисти, че Левски не остави шанс на ЦСКА във финала?

– Чак да не са им оставили шанс, не. В такива финални мачове, каквато и да е разликата в класите, резултатите винаги са непредсказуеми. ЦСКА бяха тръгнали в този период много бързо надолу, не постепенно по стъпалата, а направо по пързалката. Затова и резултатите им бяха такива. Нямам нищо против Алън Пардю, известен специалист, но постигна едни от най-лошите резултати за “червените”. Това е моето виждане.

В момента на “Герена” са на другия полюс. Какво успя да промени Станимир Стоилов след завръщането си начело на Левски, за да се стигне до този завършек на сезона?

– Не съм вътре в кухнята на отбора и мога да говоря като страничен наблюдател. Първото и най-важното бе обединението на публиката. Феновете бяха много разединени. Едните привърженици бяха в Сектор Б, а други в Сектор А ниско вляво. Докато сега е различно и вече 12-ият играч е зад отбора. Важното е играчите да почувстват подкрепата от феновете и така да получават сили. След това – Левски изглежда игрово по много различен начин. Преди “сините” можеха да загубят от почти всеки отбор, както и се случваше. В момента има огромна промяна и мерило за това са резултатите и поведението на тима на терена. Вижда се дисциплина и организация. Да, всеки говори за смяната на схемата от трима или четирима защитници 4-2-3-1 или 3-5-2, но знаем, че Юрген Клоп променя тактическата си постройка по няколко пъти в мач. Зависи от това какво се търси в двубоя, дали изостава в резултата или срещу какъв противник е. Не трябва да ни изненадва, че Стоилов играе с различни схеми. Това е съвременният начин на провеждане на двубои. Който умее да използва това, в крайно сметка, печели.

Постоянно се говореше за грешната трансферна политика на Левски. Но не бяха ли в основата на успехите привлечените от Станимир Стоилов играчи през зимата?

– Ако трябва да говорим с имена – двамата бразилци Уелтън и Цунами, както и Хосе Кордоба, са отлични попълнения. Ако някой каже, че тримата не са сполучливи трансфери, ще си изкриви душата. Млади футболисти, от които до голяма степен се вдигна нивото на “сините”. Плюс публиката и треньорът. Просто отборът придоби друг облик.

В момента се прави и лятната селекция. На “Герена” се завърна Ивелин Попов. Какво смятате за неговия трансфер?

– Той вече натрупа опит, на години е и може да бъде полезен. Дано да се излекува напълно от контузията си скоро. В по-тежките мачове може да е водач и лидер на Левски. Едва ли ще може да играе редовно сряда-събота, но там вече е ролята на треньора да прецени кога ще му бъде най-полезен. Надявам се, че ще допринесе за спокойствието вътре на терена, защото в Левски има много млади играчи и понякога могат да се притеснят от по-силен противник. Хубавото е, че на “Герена” има и други опитни футболисти като Георги Миланов и Николай Михайлов. За мен Драган Михайлович също направи добър сезон и мислех, че ще остане в отбора, но явно има някакви причини, за да си тръгне. Игра много силно след идването на Станимир Стоилов.

Заговори се, че Левски има интерес към 19-годишния нидерландския халф Делано Вианело. Познавате отлично местния футбол. Ще успеят ли “сините” с подобен трансфер?

– Трябва да проверя по-обстойно качествата му, но от Нидерландия като взимаш играч, поне 90-95 процента няма да сгрешиш. Знаем, че там са научени да играят правилен футбол, на ред и дисциплина. С тях много по-лесно се работи, стига някой да не е тръгнал по кривия път, защото има и такива.

Може ли да смятаме Левски за един от претендентите за титлата през следващия сезон?

– Да, според мен “сините” и Лудогорец ще са в битката за шампионата. Ще е по-хубаво да не са само двама претендентите, ако не искаме да постигаме още такива резултати на националния отбор. Дано са три-четири. Не знам защо в ЦСКА не вървят нещата. Взимат се играчи, които не знаят какво означават такива големи клубове. Идват футболисти и си чакат датата за заплата. После се освобождават и има голямо текучество. Докато не започнат да се взимат качествени играчи, няма да се получи. Би било добре ЦСКА, Ботев (Пловдив) и Черно море да се включат в битката. Във Варна Илиан Илиев работи отлично…