Испания пак оцеля в Евро 2020 след дузпи срещу Швейцария (ВИДЕО)
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Ла Фурия" е първият полуфиналист в турнира след като надви 10 от швейцарците

Испания е първият полуфиналист на Евро 2020! След изключително драматичен мач срещу Швейцария, всичко в срещата се реши след дузпи, тъй като 120-те минути футбол завършиха при резултат 1:1.

Швейцарците бяха без големия си лидер Гранит Жака, още в началото Емболо трябваше да бъде сменен, заради контузия, а 13 минути преди края на редовното време останаха и с човек по-малко и въпреки това издържаха да докарат мача до изпълнения на дузпи, но там те направиха три пропуска от четири изпълнения.

В самото начало Джердан Шакири пробва изстрел от дистанция, но той беше блокиран от защитник в бяло. Осмата минута обаче беше щастлива за Испания, след като при изпълнение на корнер топката стигна до Жорди Алба извън наказателното поле, а ударът му беше отклонен от Денис Закария и това беше достатъчно да заблуди Зомер, който видя кълбото да влита в мрежата му.
Испания пак оцеля в Евро 2020 след дузпи срещу Швейцария (ВИДЕО) 1
В 17-та минута “Ла Фурия” изпълни пряк-свободен удар, но изстрелът на Коке мина малко над целта. Малко по-късно и Азпиликута пробва мерника си, но топката се озова в ръцете на Зомер. Десетина минути преди почивката Аканджи стреля с глава след корнер, но неточно.

След почивката Закария беше много близо да изравни резултата и да се реваншира за автогола си, но ударът му с глава след корнер премина на сантиметри от целта, а Симон нямаше как да спаси, ако топката беше в очертанията.

Десет минути по-късно Шакири пусна към Цубер, а след това след това се стигна и до удар в близкия ъгъл на Симон, който се намеси отлично и запази преднината на своя тим. В 68-та минута натискът на Швейцария най-накрая даде резултат. Сериозна грешка в испанската защита доведе до открадване на топката от Фройлер, който пусна към Шакири и той не сбърка с удара си от около 11 метра за 1:1!
Испания пак оцеля в Евро 2020 след дузпи срещу Швейцария (ВИДЕО) 2


В 77-та минута обаче Ренато Фройлер беше изгонен с директен червен картон от Майкъл Оливър. Халфът на Аталанта се хвърли с двата крака в глезена на Морено, като повторенията показаха, че нарушението можеше да бъде наказано само с официално предупреждение.


До края на редовното време испанците се опитаха да решат всичко в редовното време, но без успех. В 96-та минута Жорди Алба се опита да повтори упражнението при откриващия гол в мача, но този път Зомер се намеси и изби в корнер. Пет след това отново Зомер беше на висота и спаси удар на Жерар Морено от няколко метра!

След това и Ойарсабал пробва удар в далечния ъгъл на Зомер, но отново стражът на швейцарците отрази. В 110-та минута Алба пусна отличен пас към Йоренте и той веднага стреля, но Родригез на шпагат блокира топката по страхотен начин. След това и Олмо пробва късмета си, но Зомер отново беше непоклатим.

Две минути преди края на продълженията Морено за пореден път се провали в опита си да вкара и прати много слаб изстрел, който не беше проблем за Зомер. Така всичко остана да се реши от 11-те метра.

Те започнаха с изпълнение на Серхио Бускетс, който обаче нацели лявата греда на Зомер и откри с пропуск. Гавранович пък беше точен при първата дузпа за Швейцария. Олмо вкара след това, но Шер не успя и резултатът и при дузпите се изравни. Родри също пропусна след него, а Аканджи беше спрян от Унай Симон. Жерар Морено беше точен след това и изведе Испания напред, а нов пропуск на Варгас даде мачбола в краката на Оярсабал и той беше точен от 11-те метра, за да сложи точка на спора.

Стартови състави:

Швейцария: Зомер, Елведи, Аканжи, Родригес, Видмер, Фройлер, Закария, Цубер, Шакири, Емболо, Сеферович

Испания: Симон, Аспиликуета, Лапорт, Пау Торес, Алба, Бускетс, Коке, Педри, Сарабия, Феран Торес, Мората