Aзиатски хендикап- стратегии

Aзиатски хендикап- стратегии 1

Азиатският хендикап е форма на спортни залагания. В името се съдържа азиатски, тъй като тази форма на залагания е силно разпространена в Азия – появява се в Индонезия. Докато хендикап означава, че се дава виртуално предимство на един от двата отбора преди началото на играта. Най-общо азиатският хендикап ни дава възможност да заложим на две опции – победа за домакин или победа за гост, като реално равенството е елиминирано като залог, но въпреки това получавайки се като краен резултат на срещата, то може да ни донесе или печалба, или загуба.

Какво имаме предвид, ето един пример:

В стандартният пазар на коефициенти има три опции за даден мач, вземаме за пример среща между Барселона и Леванте. Можем д заложим на:

 • победа за Барселона
 • победа за Леванте
 • равенство

Когато обаче залагате на азиатски хендикап пазар, равенството се вади от уравнението. Остават две възможности, като в случая приемаме, че Барселона е фаворит в мача и букмейкърите ще са ни предложили следните примерни пазари:

 • Барселона -1.5
 • Леванте + 1.5

Както се вижда за фаворита в срещата се дава знак минус “-”, а за предполагаемият по-слаб отбор знак плюс “+”, което на практика му дава виртуалното предимство в срещата. Залог при тези примерни линии означава, че ако сте заложили на Барселона – 1.5 то вашият залог ще бъде печеливш ако крайният резултат е с минимум два гола преднина за Барселона. Сметката е проста, вземате головете вкарани в мача от Барселона, вадите от тях линията на хендикапа, в случая 1.5 и ако след това резултата продължава да е в полза на Барса, то вашият залог печели. Същата логика се следва и ако сте заложили на Леванте +1.5, добавяте 1.5 към головете на Леванте и ако крайният изход е в полза на Леванте то вие печелите. При залог за Леванте печеливш краен резултат за вас ще е и равенство.

Обикновенно имаме и хендикап пазар, който е 0.0. Той е подобен на друга опция предлагана от букмейкърите – “Равенство няма залог”- на английски DNB, Draw No Bet. Ако имаме среща между сравнително равностойни отбора в Palms bet спортни залози, като Челси и Арсенал и вие заложите на Челси 0.0 ще се случи следното: ако Челси бият, то вашият залог е печеливш; ако крайният изход е равенство, то залогът ви ще ви се възстанови; ако Арсенал победят, залогът ви е губещ.

Има различни линии на азиатския хендикап, като за различните срещи букмейкърите дават и различни опции.

 

Какви са ползите от азиатски хендикап

Елеминирането на равенството като залог увеличава шансовете ни за успешен резултат. Стеснявайки опциите за изход от срещата до две пазарът става възможно най-балансиран и предлага вероятността за успех на играча да се увеличи до 50%. Това съответно влияе и на коефициентите:

 • Традиционно букмейкърите предлагат азиатския хендикап с много линии, което дава на играчите по-голям избор
 • Когато ползваме азиатски хендикап в акумулиращ залог (фиш), възможните изходи са по-малко и ни се дава по-голяма възможност за успех

 

Естествено има и някои недостатъци, като основните са:

 • На пръв поглед изглежда сложно за разбиране и вероятно много играчи не си правят въобще труда да го разучат и да го ползват в залозите си
 • Фиксираните коефициенти за победа са по-големи за отборите, които не са фаворити, отколкото коефициентите при азиатски хендикап. Или обяснено с пример – ако победа на отбор от долните нива е оценена с коефициент 3 например, то при азиатски хендикап +1.5 ще е примерно 1.90-2 коефициент, но пък с азиатския хендикап имаме по-голям шанс да познаем

 

Стратегии за Хендикап

Предлагаме ви няколко стратегии, които можете да използвате и да печелите ползвайки линиите предлагани от букмейкърите за азиатски хендикап:

Вие можете да добавите повече стойност към коефициентите, ползвайки азиатски хендикап:

Вземаме като пример гостуване на Ливърпул на не толкова добре представящ се отбор, например Борнемут. Букмейкърите оценяват формата, статистиката, мотивацията, състоянието на играчите и за победа на гостуващият тим вероятно ще дадат коефициент от порядъка на 1,4 или 1,44. В такъв случай вие можете да прибегнете до азиатски хендикап и например при линия -1.00 за Ливърпул да имате коефициент от например 1.65 или даже – 1.5, което вероятно букмейкърите ще са го оценили на 1.8 – 1.9 като коефициент.

Тук е много важно да се запознаете добре с отборите, няма да е достатъчно само да погледнете статистика от няколко минали срещи. Например знаеме, че Ливърпул е атакуващо играещ отбор и без проблем може да мине и линията от -2.5 за хендикап, което ще ни донесе и много добър коефициент. Но за да сме добре подготвени и да залагаме така, че да увеличаваме своите шансове за печалба, ние трябва да огледаме всички фактори около срещата. Обърнете внимание на мотивацията на двата отбора (има ли за какво да се борят, доколко едните са мотивирани да натискат и бележат, а другите им стига и равенство например), какви ще са метереологичните условия по време на срещата, формата като домакини, тактиката съответно като гост и домакин на даден отбор, новини около отбора – има ли контузени играчи, наказани такива, скандали и новоназначен треньор, на някой от двата отбора предстои ли му скоро друг още по-важен мач (например мач в евротурнири или за купа, където може да спаси сезона).

 • Залог на азиатски хендикап на живо.

Естествено, че съветите по-горе за добро познаване на отборите важи и тук. В залозите на живо вие можете да ползвате две стратегии: да се противопоставите на лидера по време на мача или да заложите за лидера от преди началото на мача с идеята, че падащият отбор ще бъде разгромен. Какво имаме предвид? Вземаме стратегия за залог срещу лидера в мача на живо. Имаме среща, в която играят отбор Х и отбор У, които са в приблизително еднаква форма и потенциал. Домакините от отбор Х бележат първи гол, да кажем в средата на първо полувреме. Изхождайки от това, че обикновено при два равносилни съперника този отбор, който отбележи първи обикновенно се прибира и леко отпуска, а който губи напада повече, логиката сочи, че е възможно следващият гол в срещата да е за отбор У. Вероятно коефициентите за хендикап ще са от рода на Х – 0.25 коефициент 1.90, У +0.25 коефициент 1.7.

Можем базирайки се на горната логика да заложим на отбор У+0.25. Какво би означавало това – имайте предвид, че пазарите на хендикап за залог на живо са с логиката, че към момента на залога резултата е 0-0, тоест гледа се какво ще се случи оттук нататък. Залагайки така ние се надяваме гостите У да натиснат и да отбележат гол тогава при краен резултат 1- залога ни е печеливш, но дори резултата да се запази така 1-0 до края половината ни залог ще бъде върнат, а другата половина ще е печеливш и умножен по коефициента (1.7 според настоящият пример).

Може да се получи и вариант при който лидерът в двобоя е отбор Х, но коефициента за тяхна победа преди мача е нисък, да кажем 1,2 или 1,3. Започва мача и изненадващо аутсайдера в мача отбор У бележи първи. Тогава ни се получава възможност да заложим на един добър пазар – отбор Х да победи -1 вероятно коефициент от 1.8 или 1.9, зависи и в кой момент от мача е това (добре е да се залага на такъв развой до към края на първо полувреме). Тоест нашето очакване е фаворитите да натиснат здраво и да заличат изоставането си и да спечелят мача, което вече ще ни донесе доста добра печалба. Другата стратегия е да залагаме за лидера, определен като такъв още преди началото на мача. Например знаем, че отбор Х е домакин и се намира в много добра форма. Резултата след края на първо полувреме е 3-0 за фаворита, но ние виждаме, че играта им върви и няма логика да спрат да бележат. В такъв случай можем да поставим залог -1.5 за отбор Х, който може би ще е с коефициент от порядъка на 1.85-1.90. Тоест залагайки така ние очакваме отбор Х да продължи да мачка съперника си и да се поздрави с победа от 5-0 или 6-0, в конкретния случай това означава печеливш залог за нас.

 

 • Да подкрепиш фаворита преди началото на срещата.

Често имаме срещи, които противопоставят изявен фаворит срещу отбор от долните нива на таблиците за класиране. В такива срещи обаче и коефициентите за победа на фаворита са доста ниски. Тогава бихме могли да прибегнем до линията -1.5 за фаворита. Залогът на такава опция обаче трябва да е основан на добро проучване на отборите, да сме сигурни в много по-добрата форма и мотивация на фаворита. На практика ние очакваме в резултат на повече качества фаворитът в срещата да победи с поне два гола разлика, с този залог ние избираме по-висок коефициент за нашия залог. Вероятно за победа на фаворита ще се даде 1.25-1.3 до 1.4 коефициент, а с азиатски хендикап. Линия -1.5 вероятно ще заложим на коефициент от 1.85. Но естествено не забравяйте и да отчетете, че риска ще е по-висок, макар че и залагайки на нисък коефициент за победа на фаворит вероятно би ви донесла много спечелни залога, но малка печалба и две поредни изненади биха разклатили сметката ви.

 • Подкрепа на аутсайдера преди срещата.

Букмейкърите проучват сериозно отборите преди срещите и в резултат на анализ те решават колко да е хендикапа за аутсайдера в срещата. Те разглеждат форма, статистика, мотивация, финансово състояние на отборите и т.н. Често анализите и предположенията им са точни, но все пак остава шанса да са допуснали и грешка и даден аутсайдер всъщност да е с потенциал да изиграе добре срещата. Тоест в случая не просто играете за аутсайдера, но и против фаворита в срещата, смятайки, че той ще се “издъни”. Това може да се приложи за срещи на големи отбори (Байерн, Манчестър Сити, Реал Мадрид, ПСЖ и други), когато в края на сезона например, те няма за какво да играят срещу някой по-малък отбор. Можете да използвате различни линии водейки се от това дали малкият отбор е домакин или гостува. Например при домакински мач можете да ползвате +0.5 азиатски хендикап, а при гостуване +1.5 АХ. И в двата случая ще получите добри коефициенти.

[alert type=”info” icon-size=”normal”]Ориентирайте се по коефициентите преди срещата[/alert]

Имаме предвид да погледнете как букмейкърите са оценили победа/равенство/загуба пазарите. Обикновенно те са доста точни в преценките си и можем да се ръководим по техните оценки. Например гостуващ отбор, чиято победа е оценена с 1.7-2.2 коефициент от пазара победа/равенство/загуба е подходящ за залог +1 или +1.5 за азиатски хендикап. Домакин, чиято победа Bwin спортни залози e оценил на 1.5-1.7 вероятно би ни донесъл успех със залог -1 на азиатски хендикап.

[alert type=”info” icon-size=”normal”]Доверявайки се на преценката на букмейкърите все пак не забравяйте да свършите и своята “домашна работа” като погледнете статистика, форма, цели на отборите![/alert]

Азиатският хендикап, както видяхме, предлага много интересни опции чрез които можем да се възползваме от всяка ситуация. Много е важно да разучите добре правилата на вашият букмейкър относно залозите с хендикап, обикновено всичко е стандартно, но винаги може да има нюанси. Следейки срещите, изучавайки статистиката и представянето на отборите сами ще можете да преценявате в кой момент коя стратегия да ползвате. Важното е да не се поддавате прекалено на емоциите, да спазвате избраната стратегия за игра дори и при загуба.

 

0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Най-Популярен

Efbet

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв

рейтинг

9.7
Най-Препоръчван

Winbet

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 100лв

рейтинг

9.4
Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu 24 ян. 2021 12:30 pm
Коняспор лого
Коняспор
0 0
Анталияспор лого
Анталияспор
24 ян. 2021 12:30 pm
Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu
Коняспор
0
0
Анталияспор
Fortuna Sittard Stadion 24 ян. 2021 1:15 pm
Фортуна Ситард лого
Фортуна Ситард
1 2
Аякс лого
Аякс
24 ян. 2021 1:15 pm
Fortuna Sittard Stadion
Фортуна Ситард
1
2
Аякс
Allianz Stadium 24 ян. 2021 1:30 pm
Ювентус лого
Ювентус
2 0
Болоня лого
Болоня
24 ян. 2021 1:30 pm
Allianz Stadium
Ювентус
2
0
Болоня
Stade Matmut-Atlantique 24 ян. 2021 2:00 pm
Бордо лого
Бордо
2 1
Анже лого
Анже
24 ян. 2021 2:00 pm
Stade Matmut-Atlantique
Бордо
2
1
Анже
Stamford Bridge 24 ян. 2021 2:00 pm
Челси лого
Челси
3 1
Лутън лого
Лутън
24 ян. 2021 2:00 pm
Stamford Bridge
Челси
3
1
Лутън
Deepdale 24 ян. 2021 2:30 pm
Престън Норт Енд лого
Престън Норт Енд
0 0
Рединг лого
Рединг
24 ян. 2021 2:30 pm
Deepdale
Престън Норт Енд
0
0
Рединг
Estadio El Sadar 24 ян. 2021 3:00 pm
Осасуна лого
Осасуна
3 1
Гранада лого
Гранада
24 ян. 2021 3:00 pm
Estadio El Sadar
Осасуна
3
1
Гранада
Yeni Malatya Stadyumu 24 ян. 2021 3:00 pm
Йени Малатияспор лого
Йени Малатияспор
0 1
Галатасарай лого
Галатасарай
24 ян. 2021 3:00 pm
Yeni Malatya Stadyumu
Йени Малатияспор
0
1
Галатасарай
Denizli Atatürk Stadyumu 24 ян. 2021 3:00 pm
Денизлиспор лого
Денизлиспор
1 2
Карагюмрюк лого
Карагюмрюк
24 ян. 2021 3:00 pm
Denizli Atatürk Stadyumu
Денизлиспор
1
2
Карагюмрюк
De Grolsch Veste 24 ян. 2021 3:30 pm
Твенте лого
Твенте
0 1
ВВВ Венло лого
ВВВ Венло
24 ян. 2021 3:30 pm
De Grolsch Veste
Твенте
0
1
ВВВ Венло
0
Ще се радваме да оставите своя коментар!x
()
x
P