Какво е европейски хендикап

Какво е европейски хендикап 1

Азиатският хендикап обикновено обира лъвския пай в международните хендикап залози, като най-популярен метод за изравняване на силите на двата отбора. Но това не е единствения хендикап метод, който може да изберете. Всъщност Европейския хендикап е дори по-стар от азиатския и се употребява от европейските букмейкъри много преди източната си алтернатива.

С тази статия ще ви помогнем да разберете как функционира Европейския хендикап и ще ви обясним разликите между него и азиатския, за да можете по-лесно да изберете най-добрия възможен вариант за залог, който да увеличи шансовете ви за печалба.

Как работи Европейския хендикап?

Европейският хендикап на практика е залог с три възможности, много наподобяващ на стандартните 1 x 2 залози. Затова се нарича „Сингъл хендикап“ или „тристепенен хендикап“. Във всяка среща, с голяма разлика в силата на двата съперника , хендикап се дава на по-слабия тим, с цел да направи победата на фаворита по-трудна. Така погледната, функцията му е много близка до азиатския хендикап(АХ), но ето и главната разлика:

Европейския хендикап (ЕХ) е винаги точно число, което означава, че може да се получи равен резултат. Вместо като другите хендикапи да заложите на -1,5 или – 0.25 гола, в ЕХ може да се поставят само -1, -2, -3 и т.н. залози. Ако основната цел на АХ е да премахне равния резултат, в ЕХ има възможност за равенство. То естествено не е мачът да завърши на равно, а да се „изравни“ специфичния хендикап поставен от букмейкъра.

 

Примери за Европейски хендикап

Националния отбор на Франция приема у дома Андора и има почти 100% шанс да спечели мача. Стандартният залог 1 няма как да е по-висок от 1.01. Европейският хендикап дава на аутсайдера Андора преднина от няколко гола (в случая 3 или 4), която французите трябва да надскочат, за да излезе залога. Това прави залагането на подобни срещи много по-интересно и трудно за прогнозиране.
Без значение от финалния резултат, ако ЕХ е поставен на -3, Франция ще се счита за победител само ако спечели с 4 или повече гола. Респективно, заложилите на Андора +3 ще спечелят залога, ако отбора загуби с по-малко от три попадения. Ако мачът завърши 3-0, ще се счита за равенство и двата залога ще бъдат губещи.

 

Структура на Европейския хендикап

Залозите с ЕХ обикновено изглеждат така:

 • Отбор А (-2)
 • равенство (-2)
 • отбор Б (-2)

Какво значение има това? Нека да видим малко по-задълбочено.

 • Отбор А (-2) :

Ако изберете тази опция, вие печелите само ако отбор А победи с три или повече гола разлика

 • Равенство (-2):

В този случай, вие печелите ако фаворита в срещата спечели точно с две попадения разлика.

 • Отбор Б (+2):

Последната възможност дава голямо предимство на по-слабия тим. Залогът ще се счита за печеливш, ако мача завърши с победа на отбор Б, равенство или победа на отбор А, но само с един гол разлика.

Разликата при „равенство“ залозите

Вече споменахме, че разликата между ЕХ и АХ е при равния резултат. Това обаче не е на 100% вярно. По-правилно би било да се каже, че разликата е липсата на печеливш при равен резултат, като при азиатския хендикап също има хендикап с цели числа, но ето я голямата разлика:

Ако поставите залог с -1 азиатски хендикап и вашия фаворит спечели с един гол, вашият залог ще се счита за войд и парите ще ви бъдат върнати. Няма да спечелите, нито да загубите. От друга страна ако поставите -1 европейски хендикап и вашият отбор спечели само с едно попадение разлика, тогава вие ще загубите. Това е така, защото при ЕХ няма връщане на залога. Единствения начин да спечелите подобен залог е, ако бяхте заложите равенство – 1. Такава възможност не съществува при АХ и затова той се счита да залог със само две възможности.

Кога да използваме Европейски хендикап?

Ако изберете да залагате с ЕХ, трябва да знаете, че поемате много по-голям риск, отколкото при обикновените залози с твърди знаци. Истината е , че ЕХ е много лесен за откриване и се предлага от всички букмейкъри, докато АХ все още не е пробил във всички сайтове за залози.

Ако вашият стил на игра е да залагате на победи за фаворитите, особено на свой терен, задължително трябва да опознаете европейския хендикап. Това може да ви донесе солидни приходи, ако намирате мачове, в които домакинския отбор се очаква да спечели с повече от един гол разлика. Разликата в коефициентите може да бъде много голяма. Например, ако единицата се оценява на 1.25, при 1 (-1 ЕХ) коефициентът може да достигне до 1.60 – 1.70.

Негативите на този тип залози са долу горе същите като при АХ. В повечето случаи, вашият залог зависи от мотивацията на отбора, а футболисти може и да не искат да натискат за втори гол, ако си мислят, че вече са спечелили срещата.

 

За какво да следим, когато залагаме с Европейки хендикап?

Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат при играта с ЕХ.

 • Следете формата на отбора:

Дали фаворитът се наслаждава на комфортни победи или по-слабия тим играе добре в последните срещи и рядко губи с повече от един гол.

 • Домакински или гостуващи срещи:

Намерете отделна статистика за домакинските и гостуващите мачове на вашия отбор.

 • Времето и състоянието на игрището:

Ако теренът е наводнен или лош, на фаворита ще бъде по-трудно да прескочи хендикап границата.

 • Мотивацията на отборите:

Иска ли фаворита да вкара повече попадения?

 • Връзката между отборите:

Дали отборите са врагове или приятели? Ако публиката е приятелски настроена, едва ли ще се стигне до разгром.

 

Стратегии за Европейски хендикап

Употребата на ЕХ всъщност е просто търсене на по-добър коефициент за победа на фаворита в мача. Но не всички мачове имат добри коефициенти за ЕХ. Добре е да се фокусираме към точно определен тип срещи, като:

 • Когато има безспорна разлика между класите на двата отбора. Това означава, че фаворити едва ли ще се затруднят да вкарат повече попадения.
 • Когато фаворитът има впечатляващ офанзивен рекорд, а другия отбор има проблеми с опазването на „чиста“ мрежа.
 • Когато фаворитът в срещата е допуснал шокиращ резултат в предния си мач (загуба от директен опонент, унижаващо отпадане от купата или разгромна загуба в международните турнири). При подобни обстоятелства, мотивацията е значително увеличена.
 • Ако искате да заложите на по-слабия отбор, ако фаворитите страдат от голям брои контузени и наказани играчи или имат големи проблеми в съблекалнята.

 

Мотивацията е ключа

В примера с Франция и Андора, който споменахме малко по-нагоре, победата с един или два гола ще даде нужните три точки на французите. Те няма да спечелят нищо повече, ако вкарат 5 или 6 гола, което добавя риск за нашия залог. Те могат да решат да запазят сили и да спрат да атакуват. Много неприятно е да видите силен отбор, който забавя темпото и отказва да натиска, защото си е осигурил победата, но не и нашия залог. Също така трябва да бъдете много внимателни като оценявате стойността на залога. Коефициенти при европейския хендикап винаги ще са по-високи от тези на обикновените залози на твърд знак. По този начин може лесно да се заблудите и да не прецените правилно кой е залога с по-висока стойност.

В търсене на по-добри коефициенти

Европейският хендикап се предлага като алтернативна опция за залог, която да увеличи потенциалния номер на мачовете, на които може да се постави залог. Дори и когато двата отбора имат теоретично еднакви шансове за победа. В този случаи, ЕХ не се използва за да балансира силите на двата отбора, а за да увеличи значително коефициенти на които залагаме.

Да вземе за пример мач между Барселона и Реал Мадрид. Срещата трябва да се проведе на неутрален терен. Ако няма непредвидени обстоятелства, коефициентите за победа на двата отбора трябва да са долу горе равни. Онлайн букмейкърите ще предложат оферти за ЕХ, със значително по-голям коефициент от твърдия знак. Например, ако искате да заложите на Барселона , коефициентът ще бъде около 2.2, но ако добавите европейски хендикап -1, коефициентът ще достигне повече от 3,5. При такива мачове, ЕХ се препоръчва само ако сте много сигурни в победата на избрания отбор и искате да играете с голям риск за много големи печалби.

Европейски хендикап във другите спортове

ЕХ пазари могат да се намерят при много спортове извън футбола, но правилата остават същите. Например в баскетбола също съществува хендикап, който включва и равенството като опция. За да спечелите залог с равенство, фаворитът трябва да покрие повече от хендикап разликата. ЕХ се среща и в тениса (независимо дали геймове или сетове) или волейбола, хандбала и дори и някои не толкова популярни спортове като дартс и снукър.

Заключение

Повечето играчи избират да заложат с европейски хендикап за да вземат предимството от възможния „равен“ резултат. Това означава, че те залагат на фаворита да покрие точен брой голове разлика (1,2,3 или повече) и ако това не се случи, залогът е губещ. Тези залози са с по голям риск, но коефициентите определени си заслужават.

0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

PalmsBet

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 30лв.

рейтинг

9.5
Най-Препоръчван

Winbet

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 100лв

рейтинг

9.4
Най-Желан

Bet365

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 100лв.

рейтинг

9.8

Bwin

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв.

рейтинг

9.1
0
Ще се радваме да оставите своя коментар!x
()
x
P