Критерий на Кели

Критерий на Кели 1

Критерий на Кели е формула изведена от Тексаският учен Джон Л. Кели, той я помества в част от свой документ озаглавен “Ново тълкуване на скоростта на информацията”. Формулата се ползва за оразмеряване на залози и се смята, че тя почти сигурно води до натрупване на повече печалби в сравнение с всяка друга стратегия в дъглосрочен план. Този метод може да се ползва и в инвестирането, защото основната му функция е създаване на баланс между риск и печалба, като се намалява и нестабилността. Дори инвеститор от ранга на Уорън Бъфет признава ефективността й. Тук ще се опитаме да обясним същността на този критерий и как може да се ползва в залозите, за да се извлече печалба.

Едно от общите затруднения на средностатическия залагащ е каква част от наличността по сметката си (банката си) да заложи. Залагането на твърде голяма или твърде малка част от наличността ще окаже съществено влияние върху дългосрочната рентабилност. Докато доста голяма част от залагащите се доверяват на инстинкта си, вие запознавайки се с този критерий бихте могли да се доверите на по-безпристрастния свят на математиката и вероятностите. Ползвайки Критерият на Кели вие ще можете да включите в уравнението наличността по сметката и очакваната възвращаемост от залога.

Критерият на Кели може да се дефинира и като формула за управление на парите, която изчислява оптималната сума, която трябва да заложите, когато има разлика между истинските коефициенти (според вашата представа и познания) и дадените коефициенти които реално са ни дадени от Palmsbet залозите например. Тоест вие трябва да сте запознати в голяма степен с вероятността даден залог да излезе. Основното в този критерий е, че залагаме по-големи суми на залози, които смятаме, че ще са печеливши и по-малки суми на залози, за които приемаме, че има по-малка вероятност да излязат. Естествено вероятността даден залог да е успешен не може да бъде ясно определена, защото зависи от много фактори, но разучавайки статистика, информация, правейки анализ, вие трябва да можете да определите вероятността дадено събитие да се случи с определена степен на точност. Никой не може да предрече на 100 %, но за да е ефективно използването на тази стратегия е добре да се доближавате до това. Вероятно ви изглежда доста объркващо, но всъщност може да с разбере доста лесно. Формулата е следната:

 

Критерий на Кели 2

 

Където

  • f – частта от наличността по сметката ви, която трябва да заложите;
  • b – коефициента на избраният от вас залог, в десетичен формат, от който се изважда 1. Например, ако коефициента е 1,85, то b в този случай ще е 0.85.
  • p – вероятността да спечелите. Тоест ако оценявате вероятността на 70% например, то p ще е 0.70.
  • q – това е вероятността за загуба и е 1-p. Вземайки горния пример, където p ни е 0.70, то q= 1-0.70 или q е равно на 0.30.

Ако заместим във формулата, дадените примерни стойности, за да намерим f, то ще получим:

f = (0.85х0.70-0.30) / 0.85 = 0.295/0.85 = 0.347

Тоест ние трябва да заложим 35% от наличността по сметката ни, следвайки дадения пример и Критерий на Кели.

Можем да вземем и друг пример използвайки зарове за игра. Шансът при хвърляне на зара да се паднат 1,2 или 3 е 50%. Така също и шансът да се паднат 4,5 или 6 е 50%. Но да кажем, че вие сте оценили вероятността да се паднат 1,2 или 3 на 60%, като коефициента за залог е 2. Замествайки във формулата получаваме:

  • b= 2-1 = 1
  • p=0.60
  • q= 1 – 0.60 = 0.40
  • f = (1×0.60 – 0.40) / 1 = 0.2

Тоест критерият ни показва, че в този случай трябва да заложим 20% от наличността по сметката си. Ако да кажем сте оценили вероятността да се паднат 1,2,3 по-ниско, 53% например, то тогава формулата щеше да ви препоръча да заложите 6%.

Не спазвайки препоръката на формулата, залагайки много често над 20% от сметката си, според горния пример, то вероятно много скоро ще фалирате. Докато в обратния случай, залагате много по-малко от 20%, то печалбите ще са ви много малки.

[alert type=”info” icon-size=”normal”]Трябва да се подчертае, че трябва да залагате само ако f>0, ако е равно на нула или е отрицателно число не би следвало да залагате. При такъв резултат е може би по-добре да помислите дали не е по-добре да се заложи на другият отбор или опция.[/alert]

 

Заключение

В заключение можем да кажем, че Критерият на Кели се приема за интелигентна и дисциплинирана стратегия за залагане. Един от потенциалните недостатъци е, че ще трябва точно да прецените процента на вероятност да се спечели дадена селекция. Може би е добре да започнете с проба “на хартия”, без да залагате реални средства, за да видите как ще се получи. Ползването на тази стратегия се препоръчва за по-напредналите играчи, докато начинаещите е добре за начало да ползват по-елементарни стратегии. Все пак тук говорим за наистина добро познаване на фактите около дадена среща и тяхното много добро анализиране.

Предимство на метода е, че той отчита наличността по сметката ви и няма да се получи бързо и неконтролирано изчерпване на средствата ви. Дори ако в резултат на серия от непечеливши залози средствата по сметката ви намаляват, това ще се отчете преди всеки следващ залог. Така или иначе много професионалисти в спортните залози, хазарта и инвестиции те ползват този метод и си струва да го познаваме и ползваме, когато сме готови. Не забравяйте, че началните бонуси ви гарантират, че ще имате достатъчно време да се върнете в игра след непечеливша серия. Можете да се възползвате от начален бонус 200% от Winbet залози или да вземете Мега бонус до 222лв. в платформата на Bwin Bulgaria.

0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Най-Желан

Bet365

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 100лв.

рейтинг

9.8

Bwin

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв.

рейтинг

9.1

PalmsBet

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 30лв.

рейтинг

9.5
Най-Препоръчван

Winbet

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 100лв

рейтинг

9.4
0
Ще се радваме да оставите своя коментар!x
()
x
P