8 рекорда във Ф1 в опасност да бъдат счупени през 2021 година
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Люис Хамилтън може да подобри няколко рекорда на Михаел Шумахер

Феновете на Формула 1 вече видяха доста рекорди през 2020 г., като Люис Хамилтън записа най-много победи в историята на спорта (95) и най-много подиуми също (165). Но не се притеснявайте, защото има цяла нова гама от рекорди за Хамилтън и неговите колеги, които могат да бъдат подобрени през 2021 г. Ето най-големите …

1. Титли във Формула 1

Текущ рекорд: 7 (Михаел Шумахер, Люис Хамилтън)

Големият рекорд, който се очертава на хоризонта, очевидно е преследването на Люис Хамилтън на рекордната осма титла. Това би довело до задминаване на рекорда на Михаел Шумахер от седем титли при пилотите, като Хамилтън изравни това негово постижение през 2020 г.

Междувременно, като бонус, спечелването на титлата през тази година за Хамилтън ще означава и изравняване на рекорд на Шумахер от пет поредни шампионски титли, като се има предвид, че Хамилтън е световен шампион във всеки сезон от 2017 г. насам.

2. Последователни титли при конструкторите

Текущ рекорд: 7 (Форд, Мерцедес)

Мерцедес ще претендират титлата при конструкторите през 2021 г. и ако отново станат шампиони, те ще превъзхождат рекорда, установен от Форд през 1974 г. от седем поредни титли за производител на двигатели – рекорд, който Мерцедес изравни през миналата година, след като за пореден път спечели титлата при отборите. Ако приемем, че тимът на Мерцедес стане шампион и през 2021 година, това също ще означава, че Сребърните стрели са подобрили собствения си рекорд от последователни титли на конструктори до зашеметяващите осем и ще бъдат номер 1 в това отношение.

3. Брой обиколки на първа позиция

Текущ рекорд: 5111 (Михаел Шумахер)

Тринадесет обиколки като водач: това е всичко, което Луис Хамилтън трябва да направи през 2021 г., за да счупи още един от рекордите на Шумахер – мащабните 5111 обиколки като лидер в колоната. И като се има предвид, че Хамилтън е оглавил 613 обиколки само през миналия сезон, не очакваме да е проблем за британеца да счупи този рекорд.

4. Най-дълга разлика между победи 

Текущ рекорд: 6 години 6 месеца 28 дни (Рикардо Патрезе)

Ако приемем, че колоездачната катастрофа на Фернандо Алонсо не проваля завръщането му във Формула 1, испанецът има шанс да подобри рекорд на Рикардо Патрезе през тази година. Както стоят нещата, последната победа на Алонсо беше в Гран при на Испания през 2013 г. , което означава, че ако Алонсо спечели в Бахрейн тази година или в някое друго Гран при, той ще установи нов рекорд за най-дълго време между две победи на 7 години 10 месеца и 16 дни – побеждавайки рекорда на Патрезе от 6 години 6 месеца и 28 дни между триумфа в Гран При на Южна Африка от 1983 г. и 1990 г. в Сан Марино.

5. Най-често срещаното трио на подиума

Текущ рекорд: 14 (Люис Хамилтън – Нико Розберг – Себастиан Фетел)

Люис Хамилтън, Валтери Ботас и Макс Верстапен бяха често срещана гледка на подиумите на Формула 1 през 2020 г. – тази комбинация, в различни позиции, се отправяше към подиума цели осем пъти заедно през миналия сезон. Като цяло Хамилтън, Ботас и Верстапен вече споделят 13 подиума, което означава, че са само два подиума от това да счупят рекорда от 14, държан от Хамилтън, Себастиан Фетел и Нико Розберг и поставен от тази тройка в Гран при на Абу Даби през 2016 г.

6. Най-много победи, без да спечели титлата

Текущ рекорд: 16 (Стърлинг Мос)

На хоризонта има някои потенциално по-нежелани рекорди за Верстапен и Ботас и тази година. Ако приемем, че нито един от тях не спечели титлата през 2021 г., седем победи за Верстапен (в момента с 10 победи в кариерата) или осем за Ботас (който има девет победи), биха ги накарали да вземат рекорда за най-много победи във F1, без да спечелят шампионат, надминавайки рекорда на Стърлинг Мос от 16 победи.

7. Най-много подиуми, без да спечели титла

Текущ рекорд: 68 (Рубенс Барикело)

Валтери Ботас може да подобри друг не чак толкова желан рекорд, Ако Ботас запише 13 подиума през 2021 г., без да спечели титлата, той ще победи рекорда на Рубенс Барикело от 68 подиума в кариерата без завоюван световен шампионат. Колко вероятно е това да се случи? Ами два пъти в кариерата си, през 2017 и 2019, Ботас е записал 13 или повече подиума, така че определено може да се случи.

8. Най-много победи на едно място

Текущ рекорд: 8 (Майкъл Шумахер, Люис Хамилтън)

Голямата награда на Унгария през 2021 г. понастоящем трябва да се проведе на 1 август – и ако британецът Люис Хамилтън я спечели, той ще постави нов рекорд за най-много победи на едно място, с деветия си триумф на Хунгароринг. През миналата година Хамилтън изравни рекорда на Михаел Шумахер от осем победи на едно място, като Шумахер има осем победи на пистата Маникур във Франция.