Ред Бул триумфира със световната титла във Формула 1 за шести път
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Базираният в Милтън Кейнс отбор защити титлата си от 2022 г., като вдигна трофея след Гран При на Япония

Ред Бул спечели шампионата на конструкторите за 2023 г. с доминиращо представяне на Макс Верстапен в Гран При на Япония на пистата Сузука. Насочвайки се към състезанието, Ред Бул знаеше, че ще може да защити титлата си, ако изпревари Мерцедес с една точка и ако не бъде изпреварен от Ферари с 24 точки в състезанието. Докато Серхио Перес отпадна от състезанието, Макс Верстапен успя да спечели от полпозишън – също така получи най-бързата обиколка и взе 26 точки.

Ферари извоюва 20 точки от четвърто и шесто място за Шарл Льоклер и Карлос Сайнц, докато Мерцедес успя да постигне само пето и седмо място за Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, което означава, че отборът на Кристиан Хорнър спечели шестата си титла във Формула 1. Макс Верстапен обаче не си осигури короната при пилотите и е със 177 точки пред Серхио Перес в класирането.

Ферари остава отборът с най-много титли във Формула 1 – 16, като за последно триумфира през 2008 г. С 9 титли е Уилямс, докато по 8 имат Макларън и Мерцедес. Със 7 трофея е славният тим на Лотус, който от много години не съществува.

Вижте всички Водещи Спортни Новини от 7sport.net