Едвин ван дер Сар напусна Аякс
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Едвин ван дер Сар се оттегли като генерален директор на Аякс, след третото място в Ередивизи

Едвин ван дер Сар, който заемаше позицията генерален директор на Аякс напусна поста си, след като тимът завърши на разочароващото за стандартите им трето място в Ередивизи и няма вземе участие в Шампионската лига през следващата кампания за първи път от над десетилетие, съобщиха от “АП”.

Бившият страж на Манчестър Юнайтед, Аякс, Ювентус и националния отбор на Нидерландия, е член на Борда на амстердамския гранд от края на 2012 година и генерален директор от 2016-а. Неговият договор бе до средата на 2025 година.

“След близо 11 години в борда аз съм изтощен”, коментира Ван дер Сар в обръщение към всички свързани с Аякс във вторник. “Не се чувствам добре да взимам неизбежни решения за бъдещето на този хубав клуб. Заради това идва и решението ми да спра сега”, написа той.

Негов наследник засега не е избиран, като от клуба съобщиха, че Надзорният съвет ще помоли Ван дер Сар да продължи работата си до август.

“Искаме Едвин да остане, но той направи решението си. Трябва да го уважим”, каза президентът на Надзорния съвет Пиер Еринга. “Последният сезон не отразява целия период, в който той беше в Аякс. Клубът постигна много успехи, израсна и натрупа международна слава”, каза още президентът.

Аякс уволни треньора Алфред Шрьодер през януари след разочароващия старт на сезона и взе бившия защитник Джон Хейтинга за негов заместник до края на кампанията. Шрьодер бе назначен да замени Ерик тен Хаг, който пое Манчестър Юнайтед през миналото лято, след като преди това спечели титла с Аякс и изведе отбора до полуфинал на Шампионската лига през 2019 година.