google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Тя е главният мозък зад Bet365 със семейно богатство от £7,5 милиарда, като плаща данъците си и дарява за благотворителност

Денис Коутс е основателката на букмейкъра Bet365, който направи възможно да се залага онлайн по всяко време на деня или нощта. Нейното впечатляващо имение е в графство Чешър, като включва езеро, навес за лодки, тенис кортове, конюшни и други. Като цяло къщата и територията, в която Коутс, нейният съпруг и петте им деца живеят, се оценяват на близо £90 милиона. Но как се стига до целият успех в живота на Денис Коутс, която основава Bet365 през 2001 година?

Стартът на Bet365

На 33-годишна възраст Коутс започна да изгражда своята империя за онлайн залагания Bet365 през 2000 г. от преносима сграда на паркинг в града. В рамките на няколко години тя трансформира британския хазартен пейзаж, осъзнавайки, че бъдещето не е в букмейкърите пунктове, а онлайн – позволявайки на потребителите по целия свят да правят залози по всяко време на деня или нощта, всеки ден от годината. Може би най-големият й удар беше разработването и усъвършенстването на Bet365 залози на живо – продукт, който дава шанс залагащите да залагат в реално време и има опции за игра за всяка минута в мача, като например кой ще спечели следващия корнер във футболен мач или следващата точка в среща на тенис. Сега това е най-разпространената форма на онлайн хазарт и Bet365 е лидер в залаганията.

Пътят на Денис Коутс към успеха с Bet365

Денис завършва университета в Шефилд с първокласна степен по иконометрия и се завръща в Стоук, където се опитва да премести хазартния бизнес на баща си онлайн. Тя купи името на домейна Bet365.com от eBay за 25 000 долара, като взима назаем £15 милиона срещу физическите магазини на семейството си и инвестира всичко в технология за спортни залагания.

До 2005 г. Bet365 разпродаде магазините си на улицата – за £40 милиона, за да се съсредоточи изцяло върху своята онлайн платформа, която ще изведе спортните залагания и казино игри като рулетка и слот машини на друго ниво. Моментът не можеше да бъде по-добър за Коутс. Първо, лейбъристите въведоха широко разрешително преразглеждане на британските закони за хазарта през 2005 г., предизвиквайки скок в маркетинга и рекламата, които помогнаха за възхода на онлайн хазарта.

Не след дълго Bet365.com привлича стотици хиляди залагащи, оставяйки утвърдени, но по-бавно развиващи се съперници като Ladbrokes и William Hill зад тях. През финансовата 2006-07 година, последната преди реформата на лейбъристите в законите за хазарта да влезе в сила, Bet365 отчете приходи от £91 милиона. И тепърва Денис Коутс и нейният проект започват да печелят все повече и повече.

Компанията вече не разкрива колко залагания са направени на нейните продукти, но последния път, когато го направи, през 2018-19 г., бяха направени залози на стойност £64 милиарда в световен мащаб само за една година. Сами се досетете какви приходи постъпват в компанията и сметката на Денис Коутс.

Денис Коутс не обича публичните зяви. За последен път най-успешната британска бизнесдама даде интервю за Guardian преди 12 години. Тя не прави често публични изяви или говори на бизнес конференции. Bet365 е частен бизнес, поради което няма годишни събрания на акционерите. Редки са моментите, в които тя се вижда – например в рекламни изображения, обявяващи дарения, направени от нейната благотворителна организация, фондация на нейното име.

Няма много хора в и около Стоук он Трент, където е базирана компанията Bet365, които да кажат лоша дума за Денис Коутс. Стоук е агломерация от шест града, които някога са били в сърцето на световната керамична индустрия. Керамиката донесе просперитет на региона през 18-ти век, докато въглищата и стоманата донесоха по-голям прогрес с напредването на индустриалната революция. Но бавният упадък на британската промишленост доведе до заглъхване на Стоук. Появата на Bet365 е една от редките скорошни успешни истории на града. Bet365 пряко и косвено поддържа около 12 000 работни места в града.

Заедно със семейството си, 57-годишната жена се оценява на £7,5 милиарда, според последния списък на богатите на изданието Sunday Times. Тя е почти толкова известна с рекордните си заплати, колкото и с предприемаческия си талант. През 2021 г. тя прибра £469 милиона печалба. Общо тя е извлякла около £2,5 милиарда заплати и дивиденти от компанията Bet365.

Благотворителната дейност на Денис Коутс

Фондацията Denise Coates е създадена през август 2012 г. Според регулаторните документи на благотворителната организация тя е вложила около £752 милиона в нея. Получателите на паричните средства на фондацията включват хоспис Дъглас Макмилан в Стоук (известен на местно ниво като Дъги Мак), множество проекти за медицински изследвания и лечение, фондове за помощ при бедствия и университетски стипендии за хора от икономически неравностойно положение.

Коутс е един от най-големите данъкоплатци във Великобритания и избира да вложи по-голямата част от огромния си доход през ведомостта за заплати на Bet365, вместо да го крие от данъчните власти като много други милиардери. За някои тя е натрупала огромното си богатство, създавайки и предлагайки очевидно пристрастяващи хазартни продукти, разбивайки живота на залагащите и техните семейства. И все пак тя влага значителна част от печалбата на компанията си в благотворителни организации и местната общност, като финансира училищни програми за математика и създава високоплатени работни места в град, в който липсват алтернативни източници да се печелят големи заплати.

Благотворителните организации, занимаващи се с вредите, свързани с хазарта, обаче не са посочени сред бенефициентите на щедростта на фондацията, въпреки че Bet365 финансира такива услуги чрез други средства. Фондацията Denise Coates всъщност е дарила сравнително малка част от своите резерви – около 78 милиона паунда – от 2013 г. насам, като същевременно е натрупала дарителен фонд от 730 милиона паунда чрез постъпления от компании в групата Bet365. В своите отчети благотворителната организация свежда това до политика за гарантиране, че печели достатъчно чрез инвестиции, за да е сигурна, че благотворителната организация се самоиздържа.

Денис Коутс е милиардер, натрупала богатството си чрез гениалната идея да пренесе хазарта онлайн, след като направи Bet365 лидер в геймблинг индустрията. Тя е печелила много награди и отличия. Коутс е обявена за една от 100-те най-влиятелни жени в Обединеното кралство. Тя е приета в Залата на славата на спортните залагания. През 2018 г. Денис Коутс е наградена с приза Sunday Times за бизнес лидер на годината. Бизнес дамата попада и в списъка на най-влиятелните жени в света според Forbes.