Левски добави нов елемент към герба за Гунди
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Сините" ще празнуват юбилея на легендата си в четвъртък

Левски добави следващия елемент от графиката посветена на легендата на клуба – Георги Аспарухов – Гунди. Към герба е сложена картинка с флаговете на трите държави, домакини на световни първенства, на които Гунди е участвал.

Ето го и официалното обявление на клуба

“Макар и да си отива от този свят едва на 28 години, Георги Аспарухов участва на три световни първенства – Чили’62, Англия’66 и Мексико’70. Именно великият нападател има честта да реализира първия гол за България на планетарен форум.

Това се случва на Мондиал’62 в Чили, когато Гунди се разписва при загубата с 1:6 от Унгария. Нападателят постига и още един рекорд срещу „маджарите“ – със своите едва 19 г. и 30 дни, той се превръща в най-младия футболист, защитавал цветовете на България на световно първенство.

На Мондиал’66 в Англия емблематичната деветка записва 3 мача и 1 гол, който по ирония на съдбата отново е при загуба от Унгария – този път с 1:3. Изключително любопитен, емблематичен и засвидетелстващ огромното уважение към Георги Аспарухов е начинът, по който унгарците представят съперниците си в Група 3 – Бразилия, Португалия и България.

Великият Флориан Алберт, който само година по-късно ще спечели „Златната топка“, е на корицата на мартенския брой на списанието „Лабдаругаш“. В ръцете си голмайсторът на Ференцварош държи снимките на трите „аса“, срещу които ще трябва да се изправи няколко месеца по-късно – Пеле, Еузебио и Гунди.

Мондиал’70 в Мексико е последният, на който участва Георги Аспарухов. Снажният нападател записва нови три мача – срещу Перу, Западна Германия и Мароко, но този път не успява да се разпише. Любопитен факт е, че от 19-те гола, които реализира за националния отбор на България, 12 са свързани с най-големия футболен форум – 10 в квалификации и 2 на първенство.”