Партей и Габриел помагат за преобразяването на Арсенал на Артета
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Двете нови попълнения имаха огромна заслуга за първата победа на "артилеристите" срещу Манчестър Юнайтед на "Олд Трафорд" от 14 години насам

Има много причини, поради които победата на Арсенал срещу Манчестър Юнайтед в неделя да се почувства като забележителна за развиващия се тим на Микел Артета. Този успех сложи край на серията от 14 години без успех в лигата на „Олд Трафорд“ – серия, която се простираше чак до 17 септември 2006 г., когато гол наЕмануел Адебайор донесе късен успех на “топчиите” с 1:0.

Това беше и първата победа на „ артилеристите“ на чужд терен срещу отбор от така наречените „Големи шест“, като майсторството на Санти Касорла ги вдъхнови за победа с 2:0 над Манчестър Сити през 2015 година. Те са имали 29 опита да прекратят тази неприятна серия след победата на стадион “Етихад”, но всички се оказаха неуспешни, като Арсенал спечели само 10 точки за пет болезнени години.

Слагането на края на тази серия без победа в гостуване на отборите от Топ 6 ще подейства много добре психически на тима на Артета. Но може би най-важното нещо, което дойде от победата на „Олд Трафорд“, беше начинът, по който новият гръбнак на Арсенал за 70 милиона паунда ги тласна към успеха им. Ако имаше някои извън отбора, които тепърва трябваше да разберат истински качеството, което Габриел Магалаеш и Томас Партей са добавили към тима на Артета, тогава те вече са го разбрали. Двете нови попълнения бяха превъзходни в неделя и важна част от победата, която в крайна сметка беше осигурена с лекота.

Години наред Арсенал е обвиняван, че има мек център, че има отбор, пълен с талантливи играчи, които винаги биха се огънали, когато се изправят срещу най-добрите съперници. Но след като Партей и Габриел вече са в състава, Арсенал вече имат отбор, който изглежда способен да може да се състезава срещу най-добрите. Партей и не по-малко впечатляващият Мохамед Елнини бяха в центъра на полузащитата на Олд Трафорд и се правиха отлично. Това беше едва втория старт за Партей Гана след трансфера му от Атлетико Мадрид, но изглеждаше, че е бил в този отбор от години.

След мача Партей беше засипан с похвали дори и от легендата на Ман Юнайтед Рой Кийн. “Имах много битки с Виейра и мисля, че това момче има шанса да съвпада с това, което Патрик правеше”, споделя Кийн.

Това не е първият път, в който Партей е сравняван с легендата на Арсенал Виейра и със сигурност няма да е последният. Такива сравнения са може би несправедливи, като се има предвид постигнатото от Виейра в Северен Лондон, но Партей не е от типа играчи, които могат да оправдаят очакванията.

На 27-годишна възраст, той е разцвета на силите си, а след години на обучение от Диего Симеоне в Мадрид, Партей е сред най-добрите дефанзивни халфове. Арсенал искаше полузащитник, който може да влезе и да направи разлика веднага и със сигурност са го намерили. Партей имаше повече докосвания (84) от всеки играч на Арсенал на Олд Трафорд и се състезаваше в най-много дуели (15). От играчите, започнали срещата, никой друг не е направилтолкова успешни подавания (93,2%), като 36 от неговите 59 подавания са направени в полето на съперника.

„Партей беше най-добрият играч на терена. Той изглежда като невероятно попълнение за тях, каза след срещата специалистът на Sky Sports Джейми Реднап.

В лицето на Габриел “артилеристите” имат централен защитник, който изглежда толкова добре, колкото е нужно за нвиото на Висшата лига. Бившият бранител на Лил само ще се подобрява, докато продължава да се адаптира към новата обстановка в тима от Северен Лондон.

Това, което се случва в Арсенал в момента, е текущ проект и все още има много работа, особено в последната трета, където те продължават да имат проблеми да създават положения за гол, но напредъкът през последните 12 месеца е неоспорим.

Когато Артета пристигна на стадион ‘Емиратс” беше ясно, че неговият приоритет е да направи Арсенал по-труден за побеждаване. В защита те не бяха достатъчно добри и допускаха много попадения. След седем мача през новия сезон сега Арсенал са с най-добрия защитен рекорд във Висшата лига, като са допуснали само седем гола, въпреки че вече са играли на “Анфийлд”, “Етихад” и “Олд Трафорд”.