Основни видове залози

Основни видове залози 1

Разбирането на основните типове залози е от изключително значение за всеки играч, който иска да спечели пари от онлайн залози. В тази статия, ще се опитаме да ви разясним основните видове залози, които се предлагат в най-популярните сайтове за хазарт.

 

Класическите 1 x 2 залози

1 x 2 залозите са най-познатата форма за залагане на спортни мероприятия. Това е и най-простия възможен начин за залог, който играчите усвояват най-бързо и най-лесно. Нека дадем пример с хипотетичен мач от Шампионската лига между Аталанта и Валенсия.  Ако заложите 10 лв. на Аталанта на коефициент 4,25, вие ще спечелите 42.50 лв. От тази сума трябва да премахнем залога от 10 лв. и ще получим печалба от 32.50 лв. Ако мачът завърши наравно или с победа на Валенсия, вашият залог е губещ и букмейкъра ви прибира 10-те лева.
10 левов залог на равенство може да ви донесе 37.90 (или чиста печалба от 27.90). Ако заложите на Валенсия, тяхна победа ще ви докара 19.17 (или 9.17 чисти).

 

Класически залози за хендикап

Залагането с хендикап има голяма стойност, особено ако единия отбор е супер фаворит в мача. За да предотвратят лесното предвиждане на срещата, букмейкърите предлагат хендикап възможности, които да изравнят шансовете. Хендикапът се добавя към актуалния краен резултат, за да отговори на нуждите на залога (резултатът+ хендикап не е равен на реалния краен резултат).

Да вземем за пример по-горе споменатия мач. Хендикап линиите може да са +0,5 гола за Аталанта и тогава коефициентът се редуцира до 2.02. Другата линия става – 0,5 за Валенсия на коефициент 1.917. Ако резултатът е 1-0 за Валенсия, хендикапът от 0.5 не е достатъчен да покрие разликата и да промени крайния резултат. Това се нарича покриване на хендикап линията. Ако мачът завърши 1-1, залог на Аталанта с добавен 0.5 хендикап, ще е печеливш, защото, като прибавим 0.5 към крайния резултат, Аталанта печели с 1,5 на 1
Хендикапите най-често са два. Азиатски и Европейки. Разликата между двата е, че при азиатския не може да има равенство. Затова той се нарича двустранен залог, защото има само две опции. Европейският хендикап е само с точни числа и предлага възможност за равенство. Затова той се нарича тристранен залог и се предлага с по-високи коефициенти.

Някои букмейкъри предлагат и залагане на две хендикап линии. Например + 0,5 и 1 или – 0,5 и -1. Това ви дава възможност да покриете и двете хендикап линии. В крайна сметка, вие може да спечелите и двата залога, само единия или да загубите и двата.

 

Тотали или Общ брой над/под

Залозите за тотал са друг стандартен залог и много популярна алтернатива на 1×2 залозите и хендикапите. Тук фокусът не е в това, да познаете крайния победител, а да предположите дали ще се достигнат определени компоненти (общ брой голове, сетове, точки, корнери, картони и т.н.).

Букмейкърите дават само по две възможности при тези залози НАД (ОУВЪР) и ПОД (ЪНДЪР).
Ако разгледаме отново горния пример, предлаганата гол-линия би била 2,5 гола. Със съответно 2.08 коефициент за над и 1.909 за под.

 

Залози за разликата в точките

Този тип залози са особено популярни с САЩ, срещат се на-често за залози на американски футбол, баскетбол и бейзбол, но могат да се прилагат и при много други спортове. В последни време, популярността на тези залози се разпространи и извън Америка и вече може да се считат за един от най-универсалните залози. Концепцията тук е различна от стандартните прогнози за краен победител. Вие не залагате директно на това, кой отбор ще спечели мача. Вместо това, залагате дали фаворита ще покрие разликата. „Разликата“ се дава от букмейкърите, като целта ѝ е да изравни шансовете на двата отбора за победа. На фаворита в срещата се отнемат точки, които се добавят в актива на другия отбор. Размера на „разликата“ се определя от разликата във възможностите на двата съперника.

Ако залагате на фаворита в мача да покрие разликата, вие смятате, че те ще спечелят с по-голяма преднина, от предлаганата от букмейкъра. Ако подкрепите аутсайдера, вашият залог ще бъде печеливш, ако те спечелят или загубят с по-малко точки от избраната разлика. На пръв поглед, това може да изгражда много сложно, но с малка практика залозите за разлика наистина са много лесни за използване.

Пробс бетс или специални залози

Пробс бетс (съкратено от английското proposition пр. твърдение) са специални залози за някакво точно определено събитие. Те не са свързани с крайния резултат, а с точно определен момент или събитие в срещата. Някои залагащи избягват този тип прогнози, защото смятат, че се основават повече на късмет, но ние определено не сме съгласни с това. Много от тези пазари включват голяма доза шанс, но определено могат да се намерят и добри възможности за информиран и добре обмислен залог.

Най-общо казано, специалните залози са за точно определен аспект от мача, който може да не влияе директно на крайния резултат. Най-прост пример за специален залог е, кой отбор ще отбележи първия гол или точка в мача. Ето и малко примери за такъв тип залози.

Някой от тези видове са налични за всички спортове, други са строго ограничени в един. Моля, имайте предвид, че тези примери са много малка част от различните специални залози, които букмейкърите предлагат. Дори и само един футболен мач, може да се предлага със десетки пазари за специални залози. Ето ги и примерите:

 • Определен играч да отбележи гол/точка,
 • Време за първи гол/точка,
 • Време за първи тъчдаун,
 • Време за първи корнер,
 • Кой отбор ще спечели жребия,
 • Ще има ли дузпа,
 • Ще отбележи ли играч хеттрик,
 • Ще отбележи ли (точно определен играч) тъчдаун,
 • Кой отбор ще вкара първия гол в срещата и много много други.

Фючърси или дългосрочни прогнози

Дългосрочните прогнози се правят за края на първенства, турнири и други състезания. Фючърс идва от английската дума бъдеще, това са залози, които ще се случат напред във времето. Те са известни още като Анте пост залози. Ето и няколко примера за Фючърс залози:

 • Кран победител в Шампионската лига,
 • Кои отбори ще изпаднат от първенството,
 • Краен победител на Уинбълдън,
 • Победител на Супер боул и т.н.

 

Парлей или акумулаторни залози

Този тип залози се наричат множители или по познати у нас като колонки. Те включват повече от една прогноза, а коефициентите на избраните събития се умножават един с друг. За да спечелим, трябва да прогнозираме всички селекции правилно, което е много трудно, но печалбите са много по-големи от тези при сингъл (единичните) залози. Акумулаторите са много различни видове, но ние ще разгледаме най-простия, така наречената Права колонка. Тя включва множество събития (може да са от две до 14 или дори повече при някои букмейкъри). Ако сбъркате една прогноза, цялата колонка заминава и не получавате нищо. Може да познаете 12 от 13 мача, но пак няма да спечелите нищо. Играчите предпочитат подобен тип залози, защото умножаването на коефициентите прави печалбите огромни. Професионалните играчи, често избягват да залагат на акумулатори, защото рискът от загуба е много по-голям.

В днешно време онлайн букмейкърите са разглезили максимално своите клиенти с безброй опции за залог. За някой от най-големите спортни прояви се предлагат стотици различни възможности за залог. Това дава шанс на играчите да намерят най-добрата стойност, на която да заложат своите пари. Познаването на различните типове залози е ключов показател, за хора, които искат да спечелят пари от онлайн хазарт.

0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Най-Популярен

Efbet

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв

рейтинг

9.7
Най-Желан

Bet365

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 100лв.

рейтинг

9.8
25 ян. 2021 3:00 pm
Касъмпаша лого
Касъмпаша
- -
Сивасспор лого
Сивасспор
25 ян. 2021 3:00 pm
Касъмпаша
-
-
Сивасспор
Estádio Nacional 25 ян. 2021 4:30 pm
Белененсеш лого
Белененсеш
- -
Тондела лого
Тондела
25 ян. 2021 4:30 pm
Estádio Nacional
Белененсеш
-
-
Тондела
25 ян. 2021 6:00 pm
Аланияспор лого
Аланияспор
- -
Анкарагюджю лого
Анкарагюджю
25 ян. 2021 6:00 pm
Аланияспор
-
-
Анкарагюджю
25 ян. 2021 6:00 pm
Фенербахче лого
Фенербахче
- -
Кайзериспор лого
Кайзериспор
25 ян. 2021 6:00 pm
Фенербахче
-
-
Кайзериспор
Estádio do Rio Ave Futebol Clube 25 ян. 2021 6:30 pm
Рио Аве лого
Рио Аве
- -
Санта Клара лого
Санта Клара
25 ян. 2021 6:30 pm
Estádio do Rio Ave Futebol Clube
Рио Аве
-
-
Санта Клара
25 ян. 2021 7:00 pm
Бенфика лого
Бенфика
- -
ФК Национал лого
ФК Национал
25 ян. 2021 7:00 pm
Бенфика
-
-
ФК Национал
Adams Park 25 ян. 2021 9:45 pm
Уикъмб лого
Уикъмб
- -
Тотнъм лого
Тотнъм
25 ян. 2021 9:45 pm
Adams Park
Уикъмб
-
-
Тотнъм
San Mamés Barria 25 ян. 2021 10:00 pm
Атлетик Билбао лого
Атлетик Билбао
- -
Хетафе лого
Хетафе
25 ян. 2021 10:00 pm
San Mamés Barria
Атлетик Билбао
-
-
Хетафе
Estádio de São Lúis 25 ян. 2021 10:15 pm
Фаренсе лого
Фаренсе
- -
Порто лого
Порто
25 ян. 2021 10:15 pm
Estádio de São Lúis
Фаренсе
-
-
Порто
0
Ще се радваме да оставите своя коментар!x
()
x
P