Правила на покер

Правила на покер 1

Брой на играчи, карти и каква е основната цел на играта

Покерът е игра, предназначена за поне двама човека. На една маса могат да седнат и да играят спокойно до 9 човека, но се счита, че оптималния вариант за игра е 6 състезателя. В онлайн покерът, вариациите са следните: хеадс ъп (игра за 2-ма), кеш маси (от 2 до 6 рядко и до 9), Сит енд Гоу турнири (за 3-ма до 9 играч) и ММТ (Мулти-тейбъл или турнири за много маси). В последните турнири, броят на състезателите може да достигне и до няколко хиляди. Във физическите казина обикновено се предлагат кеш маси с до 6 човека, но може да се организират и турнири с голям брой маси, както например в Bet365 Poker и Pokerstars.

За играта на покер ви е нужно стандартно тесте от 52 карти. В някой варианти на играта, може да се прибавят и картите джокер. Силата на картите е стандартна, като Асото е най-силно, а 2-тата най-слаба. Асакът може да се използва в комбинации с 2 и с К (попове). Всички бои имат равна стойност (в някои други игри, боите се подреждат по сила).

Най-често покер се практикува като хазартна игра. За улеснение, в повечето места се използват чипове, които носят реална парична стойност. Играчите закупуват чипове преди началото на играта, а след края ѝ могат да ги разменят отново за истински пари.

 

Как протича едно раздаване в покера?

 • Ако играчите са достигнали определена фаза в турнир, или по предварително споразумение, всеки от тях поставя равна предварително известна сума на масата. Тя се нарича анте или миза. Използва се в големите турнири, за да увеличи скоростта на отпадане на състезателите. Двама от играещите трябва да сложат блинд или блиндове, с което се определя, какъв ще бъде реда на състезателите при залозите.
 • Раздаване на картите. Раздаването започва от малкия блинд, а последен ръката си получава дилъра.
 • Състезателите преглеждат какви карти са им се паднали и могат да направят допълнителен залог. Всички останали трябва да поставят същата сума, ако искат да продължат към по-нататъшната фаза на играта.
 • Останалите състезатели се наричат активни играчи. Те са дали чипове с еднаква стойност, след което се обявява края на залагането. В различните вариации на покера, може да се раздадат още карти или състезателите да пожелаят да заменят някои от своите.
 • След последната фаза на залагане, следва разкриване на картите. Всеки от състезателите показва „ръката си“ и най-високата комбинация печели раздаването и взима всички чипове. Ако на по-ранна фаза, един играч изгони останалите с високо наддаване, той печели разиграването и не е длъжен да разкрива картите си.

 

Естествено, основната цел на покера е да се печелят пари, а това става по-два начина:

 • В последната фаза, когато картите се разкрият, вие да имате най-добрата комбинация.
 • Да накарате останалите състезатели да фолднат (да се откажат) от разиграването.

При втората възможност, може да приложите блъф. Ако останалите играчи ви повярват, че държите най-силните карти, то те няма да са склонни да заплатят ваш рейз (поставяне на залог или още чипове в пота) и може да загубят, въпреки че имат по-добри карти от вашите. Вие може да спечелите, дори и да държите най-слабата възможна комбинация.

 

Каква е силата на покер ръцете?

Стандартната покер ръка се състой от 5 карти. Те могат да са във вас или на маста (всички играчи могат да правят комбинации с тях) според различните версии на играта. Ако състезателите имат еднакви чифтове, винаги се гледа силата на картите до 5-тата. При равенство на първите пет карти, събраните в пота пари се разделят между двамата състезатели с равни комбинации.

Ето това са покер ръцете, разгледани от най-силна към най-слаба:

 • Роял флъш – От асо, поп, дама, вале и 10-ка от една и съща боя.
 • Стрейт флъш – пет поредни карти от една и съща боя. Роял флъша също е разновидност на стрейт флъша. Важно е да се отбележи, че можете да използвате асака като начална карта: Асо, 2, 3, 4, 5, но не може да правите други комбинации, като поп, асо, 2, 3 и 4.
 • Каре – Черити еднакви карти, към тях се прибавя и най-високата карта, тя се нарича кикър.
 • Фул хаус – Три еднакви + чифт . Например три 5-ци и две 3-ки. Тази комбинация понякога се нарича боут.
 • Флъш – пет карти от една и съща боя. Не е задължително картите да са поредни. Пример 2, 3, 8, дама и поп каро.
 • Стрейт – пет поредно карти, от различни бои. Най-силния стрейт е от 10-ка до асак. Асото може да се брой и при нисък стрейт, например асо, две, три, четири и пет. Този стрейт се нарича уийл.
 • Тройка – три еднакви карти. За допълнение се вземат, двете най-високи карти, които трябва да запълнят ръката до 5. Тази ръка се нарича още трипс.
 • Два чифта – две еднакви карти, още две еднакви карти и една висока карта (кикер). Например асо асо, 8 8 и висока карта поп.
 • Чифт- Две еднакви карти и трите най-силни
 • Висока карта – Когато състезателят не е направил никаква комбинация. Под внимание се взимат петте най-високи карти, но при равенство се гледа първо най-високата и ако е еднаква, тогава се продължава към следващите.

 

Заключение:

След като вече знаете правилата, остава да си изберете къде да ги приложите. Макар да има множество варианти да се упражнявате безплатно, истинската тръпка идва едва когато започнете да залагате истински пари. Много букмейкъри предлагат бонуси, както и безплатни билети за турнири, така че, вие да можете да опитате истинската атмосфера, без да рискувате много. Например в Bet365 бонуси ще намерите 365€ начална оферта, а сред Bwin бонусите включват покер оферта в размер от 200лв.

0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Най-Препоръчван

Winbet

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 100лв

рейтинг

9.4

PalmsBet

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 30лв.

рейтинг

9.5
Най-Популярен

Efbet

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв

рейтинг

9.7

Bwin

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв.

рейтинг

9.1
18 ян. 2021 6:00 pm
Касъмпаша лого
Касъмпаша
- -
Ерзурум ББ лого
Ерзурум ББ
18 ян. 2021 6:00 pm
Касъмпаша
-
-
Ерзурум ББ
18 ян. 2021 6:00 pm
Фенербахче лого
Фенербахче
- -
Анкарагюджю лого
Анкарагюджю
18 ян. 2021 6:00 pm
Фенербахче
-
-
Анкарагюджю
18 ян. 2021 9:45 pm
Каляри лого
Каляри
- -
Милан лого
Милан
18 ян. 2021 9:45 pm
Каляри
-
-
Милан
18 ян. 2021 10:00 pm
Арсенал лого
Арсенал
- -
Нюкасъл лого
Нюкасъл
18 ян. 2021 10:00 pm
Арсенал
-
-
Нюкасъл
Estádio Municipal de Portimão 18 ян. 2021 10:15 pm
Портимоненсе лого
Портимоненсе
- -
Белененсеш лого
Белененсеш
18 ян. 2021 10:15 pm
Estádio Municipal de Portimão
Портимоненсе
-
-
Белененсеш
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
P