Система Хеджиране

Система Хеджиране 1

Система Хеджиране е стратегия за управление на риска, използвана за компенсиране на загубите от инвестиции чрез заемане на противоположна позиция в свързан актив. Намаляването на риска, осигурено чрез хеджиране, обикновено води до намаляване на потенциалната печалба.
Звучи ви сложно и далеч от темата за залози? Сега ще опростим нещата, ще ви покажем примери и как бихте могли да ползвате хеджирането при изработване на своя стратегия за залози.
Най-добрият начин да свържете хеджиране със залаганията е като мислите за хеджирането като форма за застраховка. Като цяло стратегията е доста ясна и целта й е да се защитят съществуващите залози срещу потенциални загуби. Това става като правите залог, който е противоположен на вече направен такъв. Например вие можете да заложите на фаворита за даден мач, като преди това вече сте заложили за аутсайдера. На пръв поглед това не изглежда особено логично, но има ситуации в които хеджирането има голям смисъл. Идеята е да намалите риск, на който вече не искате да сте изложени, а при определени обстоятелства дори може да се ползва за гарантиране на печалба.

Може би ще ви се стори, че има прилика между хеджирането и арбитаж, но основната разлика е в начина по който двете стратегии се използват. При арбитаж имаме поставяне на два или повече залога на различни резултати едновременно. Използва се само когато има разминаване между коефициентите от различни брокери и тази разлика дава възможност за печалба. Докато при хеджирането имаме поставяне на допълнителен залог при различни резултати или резултати след поставянето на първоначален залог. Тоест ние ползваме тази стратегия след някаква промяна в обстоятелствата с цел или да намалим риска, или да гарантираме печалба.

 

Как можем да използваме хеджирането за намаляване на риска:

Тук обикновенно се има предвид поемането на някаква малка загуба, която ни е гарантирана, но тя би намалила възможността да стигнем до по-голяма загуба. Има няколко причини поради които е възможно да поискате да го направите и най-честата от тях е, че сте поставили направили залог, но вече нямате сигурността, че ще го спечелите. Това може да е просто ваше усещане или да са се появили обстоятелства, които ви дават такова съмнение.

Пример

Преди мача сте заложили за победа на домакин отбор А 20 лева при коефициент 1.90 в bet365 онлайн, по време на мача отбор В обаче повежда и вие за да намалите очертаваща се като много възможна загуба, залагате на Х2 отново 20 лева като коефициента се е вдигнал на примерно 1.80. Така се опитвате да покриете загубата от първоначалния си залог.

Хеджирането се ползва и за гарантиране на печалби:

Пример

Може да се обясни с подобен пример (хеджиране при акумулиращ залог) – заложили сте на права колонка с пет срещи, познали сте първите четири срещи и до тук сте на добра печалба, която би се увеличила още повече, ако излезе и последната среща, но е напълно възможно тя да не излезе и да загубите всичко. Затова искайки да си гарантирате печалбата вие залагате на срещуположен залог от този който сте избрали вече в колонката. Може да се ползва следната формула, за да се пресметне колко да заложите:

( А * В)/ коефициент
Където
А – това е залога, който сме поставили на правата колонка
В – това е коефициента, който се получава от правата колонка

Коефициент – тук се има предвид коефициента на срещуположния залог, който искаме да направим, за да гарантираме печалбата. От тази формула ще изведем каква сума трябва да заложим, за да хеджираме. Примерно с цифри би изглеждало така:

  • имаме колонка, която ни дава общ коефициент 6.45; -заложили сме 20 лева;
  • първите четири мача излизат, последния сме заложили над 2.5 гола, за да хеджираме залагаме отделно на под 2.5 гола с коефициент 2;

Във формулата се получава:

(20*6.45)/2 = 64.50 – толкова трябва да заложим на под 2.5 гола с коефициент 2.

Приемаме, че и последната среща излиза, тогава имаме печалба от колонката 129 лева, но трябва да извадим заложената сума за хеджирането и първоначалния залог. Получава се 44.50 лева нетна печалба.

Ако колонката обаче не излезе, но пък ни е печеливш залога за хеджиране, получаваме отново 129 лева от единичния залог и нетна печалба от двете операции отново 44.50 лева.

Други начини за правилното използване на Стратегията за хеджиране е за дългосрочни залози. Идеята е, че правилно стечение на обстоятелствата, може да се създаде ситуация, при която гарантирано ще получим печалба, независмо дали първоначалният ни залог печели или губи.

Пример:

Преди Световното първенство сме заложили на Белгия да спечели турнира при коефициент 12, залога ни е за 100 лева. Съответно Белгия достигат до финала, където срещат например Бразилия и имаме следните коефициенти за спечелване на трофея: Бразилия – 1.5; Белгия – 2.60.

Логично можем да спечелим 1200 лева, ако Белгия спечели трофея или да загубим 100 лева, ако Бразилия го спечели. Възможно е всичко да оставите така и да видите как ще се развие финала, но можете и да хеджирате и да се защитите от загуба.

За да се защитите от загуба решавате да заложите 500 лева на Бразилия, тоест общо вече сте заложили 600 лева. Ако Белгия победи, вие ще получите нетна печалба от:
1200 – 100 – 500 = 600 лева

Ако Бразилия победи:
750 – 100 – 500 = 150 лева
Така и при двата възможни варианта за развитие, вие сте на печалба. Възможно е по ваша преценка и сумите за залог на Бразилия да са други, трябва да пресметнете рисковете и възможностите си.

 

Хеджиране при залози на живо:

Много подходящи за хеджиране са залози, които са направени за срещи, за които ще има и залози на живо. Така след първоначален залог, вие можете да следите срещата и при объркване да се застраховате с хеджиращ залог.

Пример

За пример можете да погледнете дадения по-горе между отборите А и В. За да е още по-ясно ще дадем и пример от тениса:
Имаме мач между Джокович и Варвинка, съответно прди мача коефициентите в Efbet са:

  • Джокович – 1.40
  • Варвинка – 2.80

Вярвате, че Джокович ще спечели и залагате 100 лева на него. Започвате да следите мача и виждате, че Джокович не е в добра форма, играта му не върви добре. Виждайки, че не е в обичайната си форма и шансовете за победа на Варвинка изглеждат доста реални, вие проверявате коефициентите на живо и те са примерно:

  • Джокович – 1.60
  • Варвинка – 2.30

Джокович е все още фаворит, но коефициентите се променят в полза на Варвинка. Решавате да заложите 50 лева на Варвинка.
Към момента имате общ залог от 150 лева и две възможности за резултат:

Джокович бие – вие получавате 140 лева, но нетно имате загуба от 10 лева.
Варвинка бие – получавате 115 лева, но имате нетна загуба от 35 лева.

Получава се така, че ако все пак Джокович се “стегне” и спечели мача, то сте загубили с хеджирането 50 лева ( пропусната печалба от 40 лева + загуба от 10 лева). Но ако пък Варвинка се възползва и спечели, то вие сте ограничли загубата и вместо 100 лева, ще загубите само 35 лева, реално запазвате си 65 лева.

[alert type=”info” icon-size=”normal”]Това е пример за лош развой на събитията, но може да се случи така, че да ползвате хеджирането, за да запазите печалба.[/alert]

Пример:

Ползваме същата тенис среща, залог и коефициенти. Започва мача, Джокович печели първи сет, трудно, с тайбрек и коефициентите на живо от Bwin българия са вече:

  • Джокович – 1.15
  • Варвинка – 6.00

Виждате, че коефициетна за Джокович е паднал и съответно за Варвинк се е вдигнал в резултат на първият гейм. Обаче вие все пак не сте на 100% сигурни, че няма да има неочаквани неща в развоя на мача и за да се застраховате залагате 25 лева на Варвинка. Вече имаме общ залог от 125 лева и два варианта за изход:

  • Джокович бие и вие печелите 15 лева.
  • Варвинка бие и вие печелите 25 лева.

Виждаме, че печалбата е гарантирана, каквото и да се случи. Вие намалихте печалбата си при победа на Джокович с 25 лева, но пък покрихте риска от загуба при победа на Варвинка.

 

Предимства и недостатъци в система Хеджиране

Като предимство на стратегията за Хеджиране можем да кажем, че тя ни дава гъвкавост, за да избегнем потенциални рискове от загуба. Ако сте на път да спечелите голяма печалба, вие можете да използвате хеджирането, за да сте сигурни, че няма да останете с празни ръце. Можете да намалите потенциална загуба. Всичко това трябва да е съчетано с добро познаване на събитията, играчите, пазарите, както и дисциплинирано управление на сметката ви.

Недостатък на стратегията е това, че гъвкавостта все пак си има цена. Когато си гарантирате печалба, вие се лишавате от по-голям размер такава. Избягвате от риск за голяма загуба, но така или иначе понасяте някаква загуба, макар и по-малка.

 

Заключение

Спорно е доколко ползването на тази стратегия е подходящо, много играчи смятат, че е по-добре да оставите нещата и да не се застраховате, плащайки цена. Други пък са по-консервативни и предпочитат да получат нещо макар и по-малко, отколкото да рискуват до край и да чакат изхода. Както при всичко в живота, истината е някъде по средата. Главното е да преценявате правилно кога, какъв подход да имате.

0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Bwin

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв.

рейтинг

9.1

PalmsBet

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 30лв.

рейтинг

9.5
Най-Популярен

Efbet

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв

рейтинг

9.7
25 ян. 2021 3:00 pm
Касъмпаша лого
Касъмпаша
- -
Сивасспор лого
Сивасспор
25 ян. 2021 3:00 pm
Касъмпаша
-
-
Сивасспор
Estádio Nacional 25 ян. 2021 4:30 pm
Белененсеш лого
Белененсеш
- -
Тондела лого
Тондела
25 ян. 2021 4:30 pm
Estádio Nacional
Белененсеш
-
-
Тондела
25 ян. 2021 6:00 pm
Аланияспор лого
Аланияспор
- -
Анкарагюджю лого
Анкарагюджю
25 ян. 2021 6:00 pm
Аланияспор
-
-
Анкарагюджю
25 ян. 2021 6:00 pm
Фенербахче лого
Фенербахче
- -
Кайзериспор лого
Кайзериспор
25 ян. 2021 6:00 pm
Фенербахче
-
-
Кайзериспор
Estádio do Rio Ave Futebol Clube 25 ян. 2021 6:30 pm
Рио Аве лого
Рио Аве
- -
Санта Клара лого
Санта Клара
25 ян. 2021 6:30 pm
Estádio do Rio Ave Futebol Clube
Рио Аве
-
-
Санта Клара
25 ян. 2021 7:00 pm
Бенфика лого
Бенфика
- -
ФК Национал лого
ФК Национал
25 ян. 2021 7:00 pm
Бенфика
-
-
ФК Национал
Adams Park 25 ян. 2021 9:45 pm
Уикъмб лого
Уикъмб
- -
Тотнъм лого
Тотнъм
25 ян. 2021 9:45 pm
Adams Park
Уикъмб
-
-
Тотнъм
San Mamés Barria 25 ян. 2021 10:00 pm
Атлетик Билбао лого
Атлетик Билбао
- -
Хетафе лого
Хетафе
25 ян. 2021 10:00 pm
San Mamés Barria
Атлетик Билбао
-
-
Хетафе
Estádio de São Lúis 25 ян. 2021 10:15 pm
Фаренсе лого
Фаренсе
- -
Порто лого
Порто
25 ян. 2021 10:15 pm
Estádio de São Lúis
Фаренсе
-
-
Порто
0
Ще се радваме да оставите своя коментар!x
()
x
P