Влиянието на футболния мениджър

Влиянието на футболния мениджър 1

Анализирането на какво да заложим, всъщност е само преглеждане на числа, нали? Това е нещо, което повече играчи правят. Те разглеждат само цифрови показатели като победи, равенства, голове, корнери, удари и т.н., които да им помогнат да преценят правилно потенциалните възможности да двата съперника. По-опитните залагащи ще прегледат листа с контузени и наказани играчи, но това отново са просто числа. В колко мача, предварително обявен за контузен нападател, е влизал в игра и е отбелязвал решителния гол?

Всички статистики са лесни за намиране и анализиране, но те не могат да превърнат един отбор в победител.

Какво ще кажете за мениджърите? Те не заслужават ли детайлен анализ на тяхната философия, игрови стил, минали резултати срещу специфични отбори и треньори? След всичко останало, резултатите на отбора, в повечето случаи, са директен плод на тактиката и работата на мениджъра.

 

Статистиката на футболните мениджъри: Полезна или безсмислена?

Това е една от най-обсъжданите теми за напредналите любители на хазарта. Защо не се включват мениджърите при хазартните анализи? Не избират ли именно те, кой ще игра, на каква позиция и т.н.? Естествено това твърдение, веднага е оспорено с „ Мениджърът не представлява философията на клуба“. Той предпочита да приспособи идеите си, според това, с какви играчи разполага и как играе съперника. Това е и причината, тези статистики не винаги да са особено полезни. Не може да се съди за треньора само според резултатите, съществуват множество различни фактори, които могат да повлияят на крайния резултат.
Това може да е истина, но същата логика може да се приложи и за целия състав. Защо е безполезно да се следят резултатите на треньора, но винаги гледаме колко гола е отбелязал нападателя? Не зависи ли неговото представяне от безброй различни параметри, като игровия стил, който неговия треньор предпочита, от качеството на съотборниците му или това на опонентите, от състоянието на терена и т.н.? Какво ще кажем за играч, който се представя различно при двама различни мениджъри, в рамките на един и същи сезон? Реално ли е да оценим неговата игра на базата на средните му показатели?

Това, което се опитваме да обясним е, че на статистиките на треньора не трябва да се гледа като към нещо абсолютно незначително. Те могат да ни подскажат някои много полезни заключения. Статистическите показатели на мениджъра трябва да бъдат разглеждани по същия начин, по който се разглеждат отборните статистики и показателите на отделните състезатели.

 

Смяна на игровия план

Истината е, че треньори обикновено стават част от анализите само ако са надарени с изключителни персонални качества, като Жозе Моуриньо и Юрген Клоп. Също така, за мениджърите е много по лесно да влязат под светлината на прожекторите, ако тренират някои от най-големите отбори или практикуват специфичен начин на игра, твърде дефанзивно или офанзивно ориентиран. Мениджърите излизат на преден план и ако се изправят срещу бившите си отбори, особенно ако са били изгонени, или ако влязат в словесен медиен конфликт с противниковия треньор.

Хората, които твърдят, че менидърът ще коригира игривия си стил спрямо наличните футболисти и начинът по който играе съперника, са абсолютно прави. Въпреки това, всеки старши треньор си има своите специфични игрови характеристики, които могат да се видят във всички отбори, които е тренирал.

 

За кои показатели да внимаваме

Следващите статистически показатели, ще ви помогнат по-добре да разберете как влияят мениджърите. Както казахме и назад в текста, тези статистики трябва да бъдат разглеждани на равно с останалата информация за отбора и да не се използват като единствен фактор за определяне на прогноза.

  • Общ бори вкарани и допуснати попадения – Има два ключови показателя, показващи дали мениджърът предпочита атакуващ или дефанзивен стил. С колкото повече информация разполагаме, толкова по-точни ще са данните.
  • Резултати на свой и на чужд терен – Тези показатели показват, дали и как феновете влияят на мотивацията на мениджъра и по-точно на стилът му. Малко хора искат да се защитават пред собствена публика.
  • Процент на равенствата – По-големия процент мачове завършили на равно говори за по-прагматичен подход от страна на треньора.
  • С каква разлика печели – Дали мениджърът изисква от своите играчи да натискат до край или се задоволява да пази резултата, дори и само с един гол преднина.
  • Процент за обрати – Дали може да вдъхнови играчите си да обърнат негативен резултат. Това би означавало, че мениджърът умее да анализира добре играта и знае как да стигне до желания резултат
  • В кои минути отбора бележи – Дали отборът успява да вкара в началото или края на мача. Ако отборът отбелязва в началото, това определено показва офанзивен подход и силна мотивация. Ако тимът бележи в заключителните минути, това е признак на отлична физическа подготовка и шампионски характер.
  • Резултати на полувремето – Много мениджъри имат пасивно поведение през първата част на двубоя. През първото полувреме, те предпочитат да не допуснат гол, отколкото да отбележат такъв. Това им позволява да проучат играта на опонента и да си направят по-добра стратегия за заключителната част на мача
  • Голове, асистенции и влияние на смените – Как се представят играчите, влизащи от резервната скамейка? Това е ключов фактор, който показва как мениджърът може да използва резервните си футболисти, за да влияе на крайния резултат

Можете да използвате и друг важен статистически елемент: Коефициентите му за мачовете в които печели. Дали треньорът е майстор на това да печели срещу фаворита или всичките му победи идват срещу по-слаби съперници?

Ако проучите добре тези факти, е много по-вероятно да успеете да намерите залози с висока стойност.

0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Най-Препоръчван

Winbet

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 100лв

рейтинг

9.4
Най-Желан

Bet365

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 100лв.

рейтинг

9.8

Bwin

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв.

рейтинг

9.1
Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu 24 ян. 2021 12:30 pm
Коняспор лого
Коняспор
0 0
Анталияспор лого
Анталияспор
24 ян. 2021 12:30 pm
Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu
Коняспор
0
0
Анталияспор
Fortuna Sittard Stadion 24 ян. 2021 1:15 pm
Фортуна Ситард лого
Фортуна Ситард
1 2
Аякс лого
Аякс
24 ян. 2021 1:15 pm
Fortuna Sittard Stadion
Фортуна Ситард
1
2
Аякс
Allianz Stadium 24 ян. 2021 1:30 pm
Ювентус лого
Ювентус
2 0
Болоня лого
Болоня
24 ян. 2021 1:30 pm
Allianz Stadium
Ювентус
2
0
Болоня
Stade Matmut-Atlantique 24 ян. 2021 2:00 pm
Бордо лого
Бордо
2 1
Анже лого
Анже
24 ян. 2021 2:00 pm
Stade Matmut-Atlantique
Бордо
2
1
Анже
Stamford Bridge 24 ян. 2021 2:00 pm
Челси лого
Челси
3 1
Лутън лого
Лутън
24 ян. 2021 2:00 pm
Stamford Bridge
Челси
3
1
Лутън
Deepdale 24 ян. 2021 2:30 pm
Престън Норт Енд лого
Престън Норт Енд
0 0
Рединг лого
Рединг
24 ян. 2021 2:30 pm
Deepdale
Престън Норт Енд
0
0
Рединг
Estadio El Sadar 24 ян. 2021 3:00 pm
Осасуна лого
Осасуна
3 1
Гранада лого
Гранада
24 ян. 2021 3:00 pm
Estadio El Sadar
Осасуна
3
1
Гранада
Yeni Malatya Stadyumu 24 ян. 2021 3:00 pm
Йени Малатияспор лого
Йени Малатияспор
0 1
Галатасарай лого
Галатасарай
24 ян. 2021 3:00 pm
Yeni Malatya Stadyumu
Йени Малатияспор
0
1
Галатасарай
Denizli Atatürk Stadyumu 24 ян. 2021 3:00 pm
Денизлиспор лого
Денизлиспор
1 2
Карагюмрюк лого
Карагюмрюк
24 ян. 2021 3:00 pm
Denizli Atatürk Stadyumu
Денизлиспор
1
2
Карагюмрюк
De Grolsch Veste 24 ян. 2021 3:30 pm
Твенте лого
Твенте
0 1
ВВВ Венло лого
ВВВ Венло
24 ян. 2021 3:30 pm
De Grolsch Veste
Твенте
0
1
ВВВ Венло
0
Ще се радваме да оставите своя коментар!x
()
x
P