10-те най-скъпи трансфери на ПСЖ
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Френският клуб е известен с големите си харчове през годините, ето кои са най-скъпите

След като през 2011 година ПСЖ стана собственост на катарския инвестиционен фонд, клубът бързо се превърна в синоним на скъпи и бляскави трансфери. Парижани започнаха да привличат едни от най-добрите футболисти не само от Европа, но и Южна Америка, което им донесе немалко успехи на домашния фронт, но не толкова на европейската клубна сцена, макар да записаха едни от най-скъпите трансфери в историята. След 13 години начело, Насер Ал-Келаифи успя да подпише с немалко звезди, а ето кои са най-скъпите футболисти, които логично са и най-големите в цялата история на ПСЖ:

  1. Неймар – 222 милиона евро
  2. Килиан Мбапе – 180 милиона евро
  3. Рандал Коло Муани – 95 милиона евро
  4. Жоао Невеш – 70 милиона евро
  5. Ашраф Хакими – 68 милиона евро
  6. Единсон Кавани – 64.5 милиона евро
  7. Анхел Ди Мария – 63 милиона евро
  8. Мануел Угарте – 60 милиона евро
  9. Усман Дембеле – 50.4 милиона евро
  10. Мауро Икарди – 50 милиона евро

Мауро Икарди – 50 милиона евро (2019г.)

През лятото на 2019 г. ПСЖ похарчи 50 милиона евро, за да привлече противоречивия, но плодовит аржентински нападател Мауро Икарди от Интер. Тогава 26-годишният нападател беше отбелязал 124 гола в 219 мача за гранда от Милано и два пъти беше печелил наградата Capocannoniere като голмайстор на Серия А. Въпреки това, след като премина в ПСЖ с договор за наем, който включваше задължително откупуване, Икарди не успя да възпроизведе формата си от Италия. За ПСЖ той отбеляза 38 гола в 92 мача, преди да бъде даден под наем и в крайна сметка продаден на Галатасарай за само 10 милиона евро.

Усман Дембеле – 50.4 милиона евро (2023г.)

Усман Дембеле пристигна в ПСЖ през лятото на 2023 г. от Барселона срещу сумата от 50,4 милиона евро – далеч по-малко от това, което каталунците бяха платили за него през 2017 г., когато го привлякоха от Борусия Дортмунд. Дембеле беше считан за един от най-обещаващите млади таланти във френския футбол и сравняван с Килиан Мбапе. В Барселона контузиите не му позволиха да разгърне пълния си потенциал, а при пристигането му в ПСЖ той започна само 17 мача в Лига 1 през първия си сезон, отбелязвайки три гола и правейки осем асистенции.

Мануел Угарте – 60 милиона евро (2023г.)

Друг скъпоструващ трансфер, който засега не оправдава очакванията, е този на уругвайския полузащитник Мануел Угарте. След впечатляващи изяви в Спортинг Лисабон, където се утвърди като умел играч в центъра на терена, ПСЖ реши да плати голяма сума за него. Но и Угарте все още не е показал пълния си потенциал в Париж.

Анхел Ди Мария – 63 милиона евро (2015г.)

От друга страна, Анхел Ди Мария, който пристигна в ПСЖ през 2015 г. от Манчестър Юнайтед, след като не успя да се наложи във Висшата лига, имаше значително по-успешен период в Париж. Ди Мария отбеляза 92 гола в 295 мача за ПСЖ по време на седемгодишния си престой, в който помогна на отбора да спечели пет титли в Лига 1.

Единсон Кавани – 64.5 милиона евро (2013г.)

Един от най-успешните трансфери в ерата на Qatar Sports Investments (QSI) бе този на уругвайския нападател Единсон Кавани, който пристигна в ПСЖ през 2013 г. срещу 64.5 милиона евро. Кавани бързо се утвърди като един от най-добрите голмайстори на клуба, въпреки че първоначално трябваше да играе извън своята позиция заради присъствието на Златан Ибрахимович. Уругваецът вкара 200 гола в 301 мача за ПСЖ и се утвърди като легенда на клуба, преди да напусне през 2020 г., за да се присъедини към Манчестър Юнайтед.

Ашраф Хакими – 68 милиона евро (2021г.)

Мароканският десен бек Ахраф Хакими, който се присъедини към ПСЖ през 2021 г., бе считан за един от най-добрите млади флангови защитници в света, когато играеше за Интер. След като направи впечатляващ сезон с италианския клуб, ПСЖ плати голяма сума за него, но въпреки че Хакими показа добри качества, все още не е достигнал нивото, на което играеше в Италия.

Жоао Невеш – 70 милиона евро (2023г.)

Жоао Невеш, младият португалски плеймейкър на Бенфика, привлече голямо внимание през лятото на 2023 г., когато ПСЖ плати 70 милиона евро, за да го привлече, като се съревноваваше с Манчестър Юнайтед за неговия подпис. Само на 19 години, Невеш има всички качества да се превърне в един от най-добрите полузащитници в света.

Рандал Коло Муани – 95 милиона евро (2023г.)

Друг от скъпите трансфери на ПСЖ през 2023 година е Рандал Коло Муани, който пристигна от Айнтрахт Франкфурт срещу 95 милиона евро. Въпреки обещаващите изяви в Бундеслигата, където отбеляза 15 гола и даде 11 асистенции, неговото представяне за ПСЖ досега е по-скромно, с едва шест гола и пет асистенции в Лига 1. Въпреки това, на 25 години, Коло Муани все още има потенциала да оправдае инвестицията в него и да се утвърди като ключов играч за парижкия клуб.

Килиан Мбапе – 180 милиона евро (2017г.)

Монако шокира футболния свят, като спечели титлата в Лига 1 през сезон 2016-17, а ПСЖ не чака дълго преди да отмъкне най-добрият им играч. Килиан Мбапе, само на 18 години, вече беше доказал своя талант, като отбеляза 26 гола в 44 мача за клуба от Княжеството. ПСЖ го взе под наем, като вече беше договорено, че през следващото лято ще подпише постоянен договор срещу невероятната сума от 180 милиона евро.

Това направи Мбапе най-скъпия тийнейджър в историята и втория най-скъп футболист, независимо от възрастта, в световния футбол. През седемте си сезона в Париж, преди да премине като свободен агент в Реал Мадрид това лято, Мбапе оправда почти всяка стотинка от инвестицията в него.

Световният шампион от 2018 г. стана голмайстор №1 в историята на ПСЖ с впечатляващите 256 гола в 308 мача, водейки отбора към шест титли в Лига 1 и редица други успехи. Той се утвърди като една от най-големите звезди в световния футбол.

Неймар – 222 милиона евро (2017г.)

Единственият играч, който струваше повече от Мбапе, пристигна в Париж през същото лято. ПСЖ предизвика сензация в света на футбола, когато активира освобождаващата клауза на Неймар от 222 милиона евро в договора му с Барселона, като постави нов световен рекорд за трансферна сума, който стои ненадминат вече седем години.

Въпреки огромния талант на Неймар, престоят му в ПСЖ бепо-скоро неуспешен. Бразилецът рядко успяваше да остане здрав през целия сезон и само веднъж изигра повече от 20 мача в Лига 1 за един сезон. Въпреки че постигна успехи на домашната сцена, включително пет титли в Лига 1, той така и не успя да изведе ПСЖ до мечтаната титла в Шампионската лига.

Неймар вкара 118 гола в 173 мача за парижани, преди миналото лято да се присъедини към Ал Хилал в Саудитската професионална лига срещу 90 милиона евро.