Австрия матира Нидерландия и взе първото място в група “D”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Австрийците победиха с 3:2 и се възползваха от подхлъзване на Франция срещу Полша

Австрия успя да постигне неочакван обрат в група “D” на Евро 2024 и спечели първото място. Това се случи след като “орлите” победиха Нидерландия с 3:2, а в същото време другият фаворит Франция завърши само 1:1 с Полша и се свлече до втората позиция.

Така австрийците събраха шест точки, Франция е втори с пет, а Нидерландия остана с четири на третото място, което почти сигурно би трябвало да е достатъчно за място на 1/8-финал.

В Дортмунд, Франция не показа кой знае каква класа срещу атусайдера Полша и имаше нужда от дузпа малко след почивката, за да поведе. Усман Дембеле беше съборен в наказателното поле от Кивиор и завърналият се сред титулярите Килиан Мбапе реализира от 11-те метра.

Полша обаче също получи наказателен удар в 77-та минута за нарушение на Упамекано и Левандовски се зае с изпълнението на дузпата. Той беше спрян от Майк Менян, но ударът трябваше да бъде изпълнен отново, тъй като стражът на Милан не беше останал на линията си. При поправката, острието на поляците не сбърка и оформи крайния резултата.

poland france

По същото време в Берлин беше далеч по-интересно. Австрия поведе в резултата чрез автогол на Даниел Мален, който се опита да спре топката да стигне до Арнаутович, но сам прати кълбото в мрежата си. Веднага след почивката Нидерландия успя да изравни след бърза контраатака чрез Хави Симонс, който намери Гакпо и крилото на Ливърпул реализира.

Австрия обаче отново се върна напред в резултата в 59-та минута, когато Шмид беше на правилното място в наказателното поле, за да прати топката във вратата с глава, макар Де Фрай да се опита да избие в последния момент.

“Лалетата” отново изравниха в 75-та минута, когато Вегхорст свали към Мемфис Депай и той реализира. ВАР влезе в действие, за да провери дали има игра с ръка, но такава не беше отбелязана. Това не сломи порива на Австрия и те изковаха успеха си в 81-та минута. Баумгартнер показа невероятна визия и изведе Забицер зад защитата, като капитанът на австрийците отбеляза за 3:2.