Бундеслигата може да въведе иновативна система в помощ на реферите
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
VSS ще дава възможност на треньорите сами да искат преразглеждане на спорни ситуации

Кнут Кирхер, една от водещите фигури в съдийството на Германия, изрази подкрепа за въвеждането на Видеоподпомагаща система (VSS), която позволява на треньорите да поискат преразглеждане на спорни ситуации по време на мач. Тази система вече е била тествана на световното първенство за девойки до 20 години и ще се прилага в Серия С в Италия.

Основната разлика между VSS и стандартната ВАР система е, че при VSS няма специален съдия в кабина, който да преглежда ситуациите. Вместо това, главният съдия на терена сам решава дали да направи проверка на монитор край терена след протест от страна на треньорите. Всеки треньор има право да поиска определен брой преразглеждания на спорни решения, ако смята, че е направена съдийска грешка.

Кирхер заяви, че системата би била полезна за футбола и предлага по-ясен и структуриран подход към използването на видеопомощ. Той също така подчертава, че с VSS решаващата роля на главния съдия остава запазена, тъй като няма друг съдия, който да взема решенията вместо него.

Критиките към сегашната ВАР система се фокусират върху честото ѝ използване и бавното взимане на решения, което нарушава ритъма на играта и предизвиква напрежение сред играчите, треньорите и феновете. Според Кирхер, ВАР често се намесва прекалено подробно в ситуации, които попадат в “сивите зони” на съдийството, където няма еднозначно правилно решение.

VSS предлага по-евтин и опростен вариант, който може да бъде приложен в по-ниските дивизии, без да натоварва клубовете с допълнителни разходи за ВАР арбитри. Някои фенове дори настояват системата да бъде въведена и на професионално ниво.