Часът на Златната топка настъпи, Винисиус очаква приза
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Крилото на Реал Мадрид е големият фаворит за трофея тази вечер в Париж

Тази вечер ще бъде определен новият носител на „Златната топка“ на церемония в Театър дю Шатле в Париж, която започва в 21:30 часа българско време. Сред фаворитите за престижното отличие е звездата на Реал Мадрид, Винисиус Жуниор. 24-годишният бразилец впечатли със своето представяне в Ла Лига и Шампионската лига, като наскоро отбеляза хеттрик, въпреки че Реал претърпя тежка загуба с 0:4 от Барселона.

Други кандидати за отличието са Родри и Джуд Белингам. Белингам е бивш носител на наградата „Копа“ за най-добър млад играч, а сега фаворит за приза е Ламин Ямал след отличното му представяне за Испания на европейското първенство. Номинирани в категорията „Копа“ са също така Коби Мейно и Алехандро Гарначо от Манчестър Юнайтед.

Единственият българин, печелил „Златната топка“ – Христо Стоичков – също ще присъства на церемонията.

Тази година е символична, тъй като за първи път от 2003 г. насам сред номинираните не са осемкратният победител Лионел Меси и петкратният носител на наградата Кристиано Роналдо. От 2008 г. насам само Лука Модрич (2018) и Карим Бензема (2022) са печелили наградата извън Меси и Роналдо.

В категорията „Лев Яшин“ за най-добър вратар отново е фаворит аржентинецът Емилиано Мартинес, който през последната година ликува на Копа Америка с националния отбор на Аржентина.

При жените Айтана Бонмати, звездата на Барселона, се опитва да защити титлата си. Тя е в конкуренция с Линдзи Хоран от Лион и съотборничката си Каролин Греъм Хансен.