Гьонов: Професионалният футбол се отделя от БФС
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Планът е това да се случи най-късно до 2026г.

Заместник-изпълнителният директор на Българския футболен съюз (БФС) Добрин Гьонов заяви, че професионалният футбол в България трябва да се отдели в самостоятелна Българска професионална футболна лига. Това изказване бе направено след среща с представители на почти всички клубове от efbet Лига, проведена в „Бояна“.

„На срещата присъстваха 15 от 16 клуба. Беше успешна среща, която представлява началото на процеса по отделяне на административното управление на футболния процес от БФС. Обсъдихме и дигитализацията на Втора лига. Клубовете проявиха активност и има желание от страна на БФС този процес да се случи. Идеята е професионалните клубове да се отделят и да създадат собствено първенство под егидата на Лигата, като сами го организират и постигат по-големи резултати,“ обясни Гьонов.

Проектът предвижда отделянето на Лигата да стане факт от сезон 2026/2027. „Това е дълбок процес, който се обсъжда от години. БФС трябва да се увери, че Лигата е готова за този преход, включително по отношение на финансовите, правните и организационните аспекти,“ добави той.

Създаването на Българската професионална футболна лига ще даде възможност на клубовете да вземат повече решения относно формата на първенството, календара и разпределението на приходите. Според Гьонов, ПФЛ ще има по-големи възможности за успешен мениджмънт, като така ще се гонят както финансови, така и спортни успехи.

„Топката е в клубовете. Те трябва да решат как ще бъде организирано първенството и как ще се разпределят приходите. Желанието на БФС е от сезон 2026/2027 г. да прехвърли тези права на клубовете,“ подчерта той.

Гьонов допълни, че следващите стъпки включват срещи с отборите от Втора лига и създаването на работни групи, които да разработят правила, устав и гъвкава структура на управление.