google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Президентите трябва да стоят настрани", заяви бившият национал

Бившият нападател на Левски, Литекс и Локомотив София – Христо Йовов, коментира по интересен начин състоянието на родния футбол и причините за ниското качество на продулциите.

Екс-националът, който по време на състезателната си кариера се подвизава и в германската Бундеслига, заяви, че главните “виновници” за хала на българския футбол са клубовете и начина, по който се управляват, а не обичайният заподозрян – БФС.

“Ако трябва да говорим като цяло, смятам, че някъде е скъсана нишката,” заяви Йовов в предаването „Код Спорт“ по RING. “С оглед на това, че повечето отбори имат прекалено много чужденци…

“Не, че имам нещо против тях, разбира се, но не може една нация, която е правела футболисти или имала таланти през всичките години, да се върнем дори и през 60-те, в един момент българските футболисти да се котират по този начин в Европа и в света. Нещо е грешно.

“Никъде другаде не го виждаме това, дали в Хърватия, дали в Сърбия, дали в Румъния. Сравнявам горе-долу държави от нашата черга като футбол. Всички те да продължават да вадят таланти и футболисти, а ние да сме спрели, нещо не е както трябва.

“Тук се обвинява Футболния съюз, обвинява се всеки, но според мен може би клубовете имат най-голяма вина за това нещо. Футболният съюз дотолкова, че можеше да наложи някакви правила, с които да се стимулира участието на младите български футболисти в първенството. Дотам намирам тяхната грешка.

“Но като цяло футболните клубове или може би собствениците нямат търпение да развият един футболист. Може би всеки, който дава пари ще разсъждава по същия начин. Аз давам парите и искам резултатите днес, а не утре.

“Като цяло, когато сбъркаш някъде в цялата рецепта, даваш едни пари, резултати няма, но няма и български футболисти. Затова съм казвал винаги, че президентите, които влагат пари във футбола, трябва да стоят по-настрани.

“Те обикновено го правят шест месеца или една година и след като са провели достатъчно разговори на футболна тема, започват да разбират най-много от всички. Смятам, че тогава вече идва крахът на един клуб.”