Кристиано Роналдо на Евро 2024 – вълнуващ последен танц с Португалия
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Футблните фенове ще гледат Кристиано за последно на голям футболен форум

Изминаха 20 години след дебюта на Кристиано Роналдо за португалския национален отбор, но той отново ще бъде една от големите звезди на Европейското първенство в Германия това лято. Това ще бъде неговото шесто Европейско първенство с Португалия и със сигурност последно, а вече на 39 години, надали ще го видим на друг голям форум с Португалия.

Кристиано Роналдо започна в 9 от 10-те квалификационни мача на Португалия за турнира и вкара 10 гола, като се нарежда само след Бруно Фернандеш и Рубен Диас по минути в звездния състав на Роберто Мартинес. Роналдо също отбеляза два гола във вторник в приятелски мач срещу Република Ирландия и влиза в Евро 2024 в чудесна форма.

Роналдо остава един от най-известните спортисти на планетата, но сравнително малко футболни фенове го гледат в Саудистската професионална лига. Неговите постижения там привличат вниманието: 50 гола във всички състезания за Ал Насър през сезон 2023/24 и бщо 35 в лигата – той става първият играч, спечелил награда Златна обувка в четири различни държави.

Постиженията на Роналдо в Саудитска Арабия през миналия сезон трябва да се разглеждат в техния правилен контекст. Според най-новата класация на Opta, аудитската професионална лига е 27-ата най-силна лига в света. Това няма за цел да дискредитира статута на Роналдо като най-резултатния голмайстор в световния футбол на 39-годишна вързаст. Просто трябва да се отбележи, че той играе в лига с доста по-слаби отбранителни качества на отборите.

Най-окуражаващият аспект от формата на Кристиано преди Евро 2024 е, че той имаше добри изяви в квалификациите за Португалия. Роналдо отправи 46 изстрела и отбеляза с 10 от своите 19 точни удара. Белгийският нападател Ромелу Лукаку беше единственият играч, който вкарваше по-често (14 пъти) в квалификациите.

Бившата звезда на Реал Мадрид ще се изправи срещу много по-добри опоненти на Евро 2024, макар и може би не веднага; в статистическа гледна точка Португалия има най-лесния жребий за груповата фаза от всички топ фаворити, като техните противници – Чехия, Турция и Грузия, са извън топ 35 в световната ранглиста на ФИФА. Определено Евро 2024 ще да даде окончателен отговор на въпроса колко добър все още е 39-годишният Роналдо едва в фазата на елиминациите. Междувременно никой няма да се изненада, ако португалската звезда добави към рекорда си от 14 гола на Европейски финали.