Математик в Оксфорд отсече: Мбапе е следващият най-велик футболист
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Д-ро Том Крауфорд е разработил модел, който да индексира следващите топ футболисти в близко бъдеще

Дебатът за това койт е най-великия футболист на всички времена (или т.нар. GOAT) отново е подложен на анализ, като ново изследване от д-р Том Крауфорд от Оксфордс използва математически модел, за да определи потенциалните наследници на Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Според новата версия на G.O.A.T. Индекс 2.0, Килиан Мбапе е идентифициран като водещият претендент с индекс от 86, което го поставя на върха на класацията на Оксфордския университет.

Мбапе е следван от Хулиан Алварес (84), който се оказва изненадващ претендент за короната, пред утвърдени таланти като Джуд Белингам (82) и Ерлинг Халанд (81). Индексът се базира на множество показатели, включително голове в местните първенства и международни турнири, титли, индивидуални отличия и ключови етапи в кариерата на футболистите.

Ключова иновация в модела е „G.O.A.T. Curve“, която използва различни кариерни траектории, за да предвиди развитието на играчите. Двама от най-известните футболисти на нашето време, Меси и Роналдо, имат различни кариерни развития: кривата на Меси е представена като линия с постоянно висока производителност, докато кривата на Роналдо показва s-образна траектория с колебания в представянето поради промени в клубовете и трансфери.

Мбапе, Фил Фоден и Ламин Ямал следват по-близо до „кривата на Меси“ с постоянна висока производителност, докато играчи като Белингам, Халанд и Алварес имат характеристики, наподобяващи „кривата на Роналдо“, с повече върхове и спадове в кариерните им пътища.