google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Легендарният Алън Шиърър води в класацията със своите 260 гола

Висшата лига от години е считано за най-силното първенство. В него почти винаги играят най-добрите нападатели в света. Най-великите голмайстори на Висшата лига ще разгледаме в този материал, като в момента лидер остава Алън Шиърър с 260 попадения.

Топ 10 на голмайсторите на Висшата лига за всички времена:

  1. Алън Шиърър – 260 гола
  2. Хари Кейн – 213 гола
  3. Уейн Рууни – 208 гола
  4. Андрю Коул – 187 гола
  5. Серхио Агуеро – 184 гола
  6. Франк Лампард – 177 гола
  7. Тиери Анри – 175 гола
  8. Роби Фаулър – 163 гола
  9. Джърмейн Дефоу – 162 гола
  10. Мохамед Салах – 159 гола

Алън Шиърър (260 гола)

Най-добрите голмайстори на Висшата лига в историята 1

Легнедата на Блекбърн и Нюкасъл – Алън Шиърър, остава най-добрият голмайстор на Висшата лига за всички времена от дълги години. Неговите 260 гола бяха отбелязани в доста голям период, като Теди Шерингам беше начело в класацията за известен период, докато Шиърър не го задмина. Със скоростта, с която Ерлинг Халанд бележи, вероятно няма да мине толкова дълго, докато не започнем да мислим дали той ще бъде този, който ще събори Шиърър от лидерството на голмайсторите в Премиър Лийг.

Продукт на академията на Саутхемптън, Шиърър премина в Нюкасъл през 1996 г. и прекара остатъка от кариерата си на Сейнт Джеймс Парк, където продължава да бъде обожествяван от феновете. Той отбеляза 148 от своите голове във Висшата лига за период от 10 години с тима на “свраките”.

Хари Кейн (213 гола)

Най-добрите голмайстори на Висшата лига в историята 2

Хари Кейн сякаш се прости с шансовете си да счупи рекорда на Шиърър, след като премина в Байерн Мюнхен през лятото на 2023 г. Справедливо е да се каже, че малцина биха могли да го обвинят за решението му да направи трансфер в търсене на голям трофей. Все пак Кейн може да се завърне по английските терени в близко бъдеще и да се опита да стане голмайстор номер 1 в историята на Висшата лига.

Уейн Рууни (208 гола)

Най-добрите голмайстори на Висшата лига в историята 3

Рууни успява да вкара само два пъти по 20 или повече гола във Висшата лига в раките на един сезон и фактът, че известно време беше вторият най-резултатен голмайстор в историята на лигата говори много за дълголетието му. Той напусна Манчестър Юнайтед през 2017 г., когато беше на 31 години, като отбеляза само 13 гола във Висшата лига през последните си два сезона – постижение, повлиян от преобразуването му в атакуващ халф. Рууни остави трайна следа в английския футбол с изявите си за Евертън и Манчестър Юнайтед, за които той е най-добрият голмайстор за всички времена с 253 гола.

Анди Коул (187 гола)

Най-добрите голмайстори на Висшата лига в историята 4

Друг бивш нападател на Манчестър Юнайтед – Анди Коул, беше истински хищник на терена и винаги с амбицията да вкарва голове. Той отбеляза 93 пъти във Висшата лига за Ман Юнайтед, което е малко по-малко от половината от общия му сбор попадения от 187. Той също така вкара попадения в Премиър Лийг с отборите на Нюкасъл, Блекбърн, Фулъм, Ман Сити и Портсмут. Коул винаги ще остане в историята като един от най-добрите нападатели във Висшата лига.

Серхио Агуеро (184 гола)

Най-добрите голмайстори на Висшата лига в историята 5

Макар да има четирима нападатели пред Серхио Агуеро в класацията, аржентинецът е един от най-емблематичните нападатели в историята на Висшата лига. Агуеро вкара два гола, за да осигури първата титла на Ман Сити през 2012г. при драматичния успех над КПР. Той може би е най-добрият голмайстор за “гражданите”, който Висшата лига е виждала, поне преди Ерлинг Халанд.

Франк Лампард (177 гола)

Най-добрите голмайстори на Висшата лига в историята 6

Най-резултатният полузащитник на Висшата лига за всички времена – Франк Лампард се превърна в легенда на Челси след 13 сезона на Стамфорд Бридж. Лампард достигна двуцифрено число попадения във Висшата лига в 10 последователни кампании. Най-добрият му сезон в това отношение беше 200910, когато отбеляза 22 гола в първенството. Франки Лампард също вкара осем гола във Висшата лига в едногодишен престой с Манчестър Сити през 2014-15 г.

Тиери Анри (175 гола)

Най-добрите голмайстори на Висшата лига в историята 7

Анри пристигна в Арсенал след неубедителен сезон в Италия с Ювентус, но бързо заглавдя Висшата лига, след като се събра отново с Арсен Венгер. От сезон 2001/02 Тиери Анри вкара най-малко 24 гола в пет последователни кампании на Премиър Лийг и помогна на “топчиите” да спечелят две титли, включително през сезон 2003-04, когато Арсенал не загуби ма в лигата. Френският голаджия все още държи рекорда за най-много победи в приза Златната обувка във Висшата лига (четири).

Роби Фаулър (163 гола)

Най-добрите голмайстори на Висшата лига в историята 8

В ранните години на Висшата лига Роби Фаулър беше един от най-силните нападатели в лигата. За Ливърпул той вкара впечатляващите 120 гола във Висшата лига в 236 мача, преминавайки в Лийдс Юнайтед и след това в Манчестър Сити. Той се завърна в Ливърпул по средата на сезон 2005-06, като прекара още 18 месеца на “Анфийлд”, отбелязвайки 8 гола в първенството, като това бяха последните му попадения във Висшата лига.